Мобилно меню

4.9295774647887 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (71 Votes)

mcb icon12От днес, 15 ноември, започва постът преди празника Рождество Христово. И той е 40-дневен като поста преди Възкресение Христово, макар последният да е удължен с още една седмица, Страстната, и става почти 50-дневен. Рождественският пост като Великденския (наричан още Велик пост или в множествено число: Велики пости) има начална и последна седмица с по-строг режим на постене.

Първата седмица на сегашния пост завършва на празника Въведение Богородично в храма. През тази седмица храната ни е само от растителен произход, като в сряда и петък според строгия постен режим не се полага и растително масло (олио). Но се разрешава през цялата седмица ядене на маслини, орехи и други съдържащи мазнини храни, включително халва.

И както винаги се подчертава в тази връзка, въздържането от блажна храна задължително трябва да е свързано с духовно въздържание, т. е. да се стремим да не вършим грехове „с думи, дело или помисъл“.

Строг е постът и през последните няколко дена на поста: от Игнажден до Бъдни вечер. Но през останалите му седмици според най-лекия режим се разрешава ядене на риба без дните сряда и петък или пък риба ядем само в съботни и неделни дни на „вътрешните седмици“ на Рожедстенския пост. По-строгият режим разрешава риба само на празниците Въведение Богородично и Никулден.

Препоръчва се на всеки православен християнин, който се готви за светите тайнства Изповед и Причастие, да се посъветва със своя изповедник, съответно с енорийския си свещеник за режима на постене, особено ако вярващият има здравословни проблеми.

Пожелаваме на всички спасителен пост, за да посрещнем с радост великото Рождество Христово.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84chq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]