Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Поглед към Кокалянски Урвич1В съобщение до медиите от Националния исторически музей информират, че техен екип е започнал археологически проучвания на цитаделата на крепостта Кокалянски Урвич. Проучванията са финансирани от Столична програма „Култура“ и Националния исторически музей. В проекта взимат участие студенти и докторанти от четири български университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“, Нов български университет и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Цитаделата на Кокалянски Урвич се проучва за пръв път. За целта е осигурен достъп до върха на хълма и са създадени условия за посещение и отдих. Работният процес продължава и през следващите седмици въпреки лошите метеорологични условия. За да бъде възможно това, дарители са предоставили за ползване шатри, под които стажантите и работниците да могат да извършват своите дейности. Археологическите проучвания на крепостта ще продължат до края на октомври.

Взимане на координатиУрвич, известна още като Кокалянски Урвич заради най-близкото село Кокаляне, е средновековна българска крепост в землището на с. Панчарево край София. Разположена е на десния стръмен бряг на р. Искър, в Лозенската планина, на рида „Средобърдие“, на двадесет километра от центъра на София по пътя за Самоков. В този район реката образува живописен меандър, който е обявен за природна забележителност. Крепостта е създадена вероятно през 9-10 в., но се споменава най-често през 13 и 14 в. по време на Втората българска държава във връзка с последните продължителни битки срещу османските нашественици при отбраната на Средец.

2021 10 12 23 19 45Високо над Урвич от другата страна на р. Искър, в Плана планина, е разположен известният Кокалянски манастир „Св. архангел Михаил“, в който в продължението на десетилетия се подвизаваше старецът архим. Назарий, а при крепостта Урвич има малък манастир, чийто храм е посветен на св. Николай Мирликийски и празнува на 9 май (на последната снимка).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86cyr 

Разпространяване на статията: