Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (17 Votes)

13b47f124daa90655ce3434b6e781401На 12 октомври руският изкуствовед Юрий Савелиев, професор в Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ на Руската православна църква, ще изнесе лекция в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професорът ще говори на тема: „Византийско християнско художествено наследство и интерпретацията му в изкуството на XIX и началото на XX век“. Заради противоепидемичните мерки лекцията ще се проведе от 18 ч. в хибриден вариант – присъствено в 8-ма аудитория и дистанционно  във фейсбук и Тиймс. Осигурен е превод на български език.

Поради ограниченията в залата на Богословския факултет ще присъстват ограничен брой хора. Лекцията може да бъде проследена в Тиймс – тук и във Фейсбук – тук.

Юрий Ростиславович Савелиев е професор в катедрата по история и теория на християнското изкуство на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ и професор по История на византийското и руското изкуство в Московския държавен университет „М. Ломоносов“.

Christ Pantocrator Deesis mosaic Hagia Sophia61

Проф. Савелиев е на посещение в България заради подготовката на съвместно руско-българско научно издание, посветено на историята на строителството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и на творческия път на нейния архитект Александър Померанцев. Научно-изследователският проект е на руския Фонд за фундаментални изследвания и предвижда в рамките на три години да бъде изготвена монография за историята на строителството на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Предвижда се предговорът към изданието да бъде на Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала.

0N7A9356 750x500По време на престоя си в България на 7 октомври професорът посети подворието на РПЦ в София и се срещна с неговия предстоятел архим. Васиан.

На 14 октомври от 17 ч. Юрий Савелиев ще изнесе публична лекция и в Дома на Москва в София. Темата, по която ще говори, е „Храмовете на св. Александър Невски от XIX и началото на XX в.“. Проф. Савелиев ще разкаже за църквите, посветени на светеца-воин в Москва, София, Варшава, Потсдам, Талин, Баку, Новосибирск и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86rap 

Разпространяване на статията: