Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

20160713 09253041 fill 600x338Софийската митрополия публикува решение на епархийския си съвет от 16 септември, на което е решено да бъдат наложени църковни наказания на клирици от епархията. Те получават наказанията заради „системно неизпълнение на законните разпореждания на църковната власт, неизпълнение на енорийските, пастирските и финансово-отчетни задължения“. Снемане от длъжност до покаяние, изразено в писмена форма за срок от една година, и аргос – пълно запрещаване от свещенослужение, се налагат на свещеник Михаил (Милозар) Величков Христов от Годечка духовна околия на Софийска епархия. Дисциплинарното наказание снемане от длъжност до покаяние, изразено в писмена форма за срок от една година, се налага на следните свещенослужители от Трънска духовна околия: архим. Евгений (Райков), бивш игумен на Гигинския манастир, и свещ. Петър Стоянов Христев.

От Софийска митрополия напомнят, че все още не са отменени църковните наказания снемане от длъжност до покаяние, изразено в писмена форма, за срок от една година, и аргос – пълно запрещаване от свещенослужение, на свещ. Георги Владимиров Марков от Дупнишка духовна околия, свещ. Борис Иванов Минчев от Дупнишка духовна околия и свещ. Станой Цветанов Станоев от Софийска духовна околия. Наказанията им бяха наложени още в края на октомври 2017 г. (тук).

На всички горепосочени свещенослужители са заведени църковно-наказателни дела.

От Софийска митрополия призовават свещенослужителите и православните християни да бъдат особено внимателни при евентуално влизане в литургично и евхаристийно общение със свещенослужителите, на които е наложено църковното наказание аргос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8648a 

Разпространяване на статията: