Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

St Alexander Nevsky CathedralДнес е вторият годишен празник в чест на св. благоверен княз Александър Невски. Основният празник е на 23 ноември, когато почитаме деня на успението му (през 1263 г.), а на днешния ден (30 август) през 1724 г. мощите му са посрещнати в Петербург, пренесени от гр. Владимир по времето на имп. Петър Първи Велики. Така се установява и този, втори празник, започнал от лаврата в Санкт Петербург, посветена на светеца. А в тази лавра (голям и привилегирован манастир) се помещават също Духовната семинария и Духовната академия на някогашната руска столица.

Светецът и неговите два празника стават популярни у нас по време и след Освободителната руско-турска война (1877-1878 г.). Защото св. Александър Невски, прочул се със своите военни победи при р. Нева и на Чудското езеро, както и с примерен християнски живот и защита на православната вяра, е основният военен светец на руския народ. Неговото име е носил и споменаваният на всяка литургия (и по времето на комунистическия режим!) във всички български църкви „освободител император Александър Николаевич“, обявил и спечелил войната, с която е освободена и България. Затова в свободното ни Отечество по решение на Народното събрание и с всенародна помощ е изграден този величествен храм-паметник, който е символ не само на столицата, но и на цяла България.

По повод на днешния празник в Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, беше отслужена св. Литургия от председателя на църковното настоятелство на празнуващия храм, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Заедно с него служиха представителите у нас на Руската и на Румънската православна църква архим. Васиан и прот. Нелуц Опря, ректорът на СДСеминария „Св. Йоан Рилски“ архим. Пахомий, столични свещеници, катедралните клирици и др. Слово за светеца произнесе ик. Костадин Гаврилов, а накрая еп. Герасим поздрави с отечески наставления всички свещенослужители и богомолния народ, като предаде и благословението на Н. Св. Българския патриарх Неофит, който не присъства на богослужението.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/894du 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]