Мобилно меню

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

620 restavrarilВ края на лятото завърши пореден етап от реставрацията на стенописите в централния храм на Рилския манастир. Вече могат да бъдат видени в пълнота фреските над лявата певница. Датировката им е от 1844 г., а техен автор е братът на Захари Зограф – Димитър Зограф.

Изобразени са сцени от различните Господски празници, мъченици-воини и пророци, както и дарителите на средствата за изписването на тази част от храма – Петко Дуган и Рада от с. Копривщица.

Реставрацията продължи почти две години, а поклонниците вече могат да видят в детайли работата на един от корифеите на Самоковската иконописна школа.

Стенописите в главния храм на манастира се реставрират на части и това продължава от няколко години. Изчистени от прахта, саждите и следите на времето са стенописите в светия олтар и в двата параклиса – северния и южния, съответно посветени на св. Николай и на св. Йоан Рилски. Ремонти и възстановителни работи се извършват почти непрекъснато в различни сгради на територията на Рилския манастир. Те се финансират както от държавната субсидия, която получава светата обител, така и със средства на самия манастир.

Снимка: БТА, от бдението на 17 срещу 18 август 2021 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89uhq 

Разпространяване на статията: