Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

3D View 4На заседанието си в началото на юни Епархийският съвет на Софийска митрополия е одобрил идеен проект за изграждане на храм „Възнесение Христово“ в столичния квартал „Младост-1“ и дава благословение за неговото осъществяване.

Инициативата за построяване на новата църква е на енорията на храм „Св. Георги“ в съседния квартал „Дървеница“. Тя е поета още през 1998 г. от покойния свещеник Димитър Вукадинов († 2012 г.), дългогодишен предстоятел на  тамошния храм.

3D View 2Църквата „Възнесение Господне“ ще бъде изградена в кв. „Младост-1“ на бул. „Андрей Сахаров“ между резиденция „Тера“ и бл. 70А. В момента мястото е оградено с масивна ограда и там е поставен висок железен кръст.

Теренът, на който ще се строи храмът, е собственост на някогашния манастир „Св. Спас“, който се води към Софийска митрополия. През 2017 г. към него е добавен и съседният имот, дарен от жителка на „Дървеница“, която го наследява от дядо си.

След одобрението от Софийската митрополия на идейния архитектурен проект настоятелството събира екип от технически лица, които да изработят инвестиционния проект, за да кандидатстват за разрешение за строеж. Председател на църковното настоятелство на новия храм е архим. Флавиан, който председателства и църковното настоятелство на дървенишката църква.

Добре разработен сайт (тук) дава подробна информация за етапите на изграждането на църквата, историята и предстоящите дейности.

На територията на „Младост“, който е един от най-големите квартали в столицата с население почти сто и дванадесет хиляди души, има само един храм, намиращ се в „Младост-3“. Доскоро църквата в „Дървеница“ беше енорийска и за всички жители на „Младост“. Някои християни от района се черкуват и в манастира „Св. Илия“, намиращ се между „Младост-2“ и „Дървеница“. Изграждането на нов православен храм в тази част на София ще даде възможност на още жители на столицата да се приобщят към живота на Църквата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8aqpc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]