Мобилно меню

4.8918918918919 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (37 Votes)

3I4A0967Паметта за връщането на светите мощи на Рилския пустинножител св. Йоан в неговата св. обител беше отбелязана тържествено и тази година. На 30 юни се навършиха 552 г. от връщането им от старата българска столица Търново в Рилския манастир, станало през 1469 г. Традицията да се чества този ден е установена веднага след пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски.

3I4A0620Празникът започна на 30 юни вечерта с всенощно бдение, в което предстоятелстваше Неврокопският митрополит Серафим, пълномощник на Св. Синод за Рилската св. обител. Заедно с него служиха монаси от обителта и свещенослужители от различни епархии на страната. Песнопенията бяха изпълнени от два хора – български и румънски. На дясната певница беше смесен състав от български църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, а на лявата – румънски хор от Букурещ под ръководството на свещ. Кристиян Тодиряну. Песнопенията от бдението преди години са преведени на румънски език и са нотирани със съответните мелодии, за да могат и румънските псалти заедно с българските си колеги да славят името и чудесата на Рилския светец.

3I4A0587Бдението, състоящо се от велика вечерна и утринна с изпълнението на специални протяжни песнопения продължи докъм 2 ч. след полунощ. После игуменът, Адрианополски епископ Евлогий, обяви начало на св. Литургия за 9 ч. сутринта на 1 юли. В нея взеха участие митр. Серафим, еп. Евлогий, монаси от обителта и гости-свещенослужители от страната.

След миналотогодишното ограничаване на поклонничеството по медицински причини през тази година бяха малобройни богомолците в манастирския храм, но това не попречи на клир и миряни да се помолят горещо и „за онези, които са ни поръчали да се молим за тях“, както се казва в една от молитвите.

3I4A0955В края на литургията митр. Серафим произнесе слово, в което каза: „Празникът, който честваме днес, е едно знаменателно събитие. Бог е промислил мощите на св. Йоан Рилски да бъдат върнати тук и то подобаващо, за да бъде повдигнат духът на народа и да бъдат възвърнати вярата и надеждата. Когато празнуваме този празник, винаги трябва да благодарим на Бога и на преподобния наш отец Йоан Рилски за неговото постоянно застъпничество и бащински грижи за всички негови чада – българския народ и всички православни християни, които го почитат по света… Благодарим на Бога, че имаме тази светиня тук, тя продължава да ни укрепява духовно и да връща надеждата. А нужда от духовно ободряване имаме винаги, особено във времената, в които живеем, и изпитанията, които ни спохождат – всичко, което се случва в нашия живот, било поради епидемични обстоятелства или нестабилност в управлението и в живота, не само в страната, но и в света. Връщането на мощите на св. Йоан Рилски трябва да ни напомня, че винаги следва да имаме надежда в Господа. Каквито и изпитания да имаме, Господ ги допуска, за да ги изтърпим докрай, да ги носим като наш кръст, да не се отчайваме и обезкуражаваме“.

Игуменът на манастира еп. Евлогий благодари на митр. Серафим, както и на всички клирици и миряни-богомолци за молитвеното участие в празника, като посочи, че Рилската св. обител е с отворени двери и всеки е добре дошъл, за да получи благословение и укрепване на физическите и духовните си сили, да получи благословението на светеца с надежда да има по-малко болести и изпитания за българския народ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8aqpd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]