Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

23222В словото си по повод честванията на десетгодишнината от канонизацията на Баташките мъченици Пловдивският митрополит Николай отправи остри критики към политическите кръгове у нас и ги порица за агресивното им поведение едни към други, за нападките и взаимните груби обвинения. Владиката изрази неодобрението си към „такава битка за светска власт“, при която сме свидетели на предателства и двуличия, надминаващи всичко видяно досега.

2021 05 19 0910Като лош знак определи митр. Николай неуспеха да се сформира правителство след последните парламентарни избори. Според него Бог ни дава знак, че българите в момента не сме в състояние да произведем човеколюбива, добра и христолюбива власт. Бог няма да допусне да се установи власт, която се крепи на насилие и унижения, категоричен е Пловдивският митрополит.

Той вижда възможност за съставяне на правителство, само когато  политиците покажат склонност да се придържат към определени принципи и ценности, които произтичат от християнското разбиране за живота в обществото – принципите на взаимно уважение и толерантност. Митр. Николай даде за пример западните европейски общества, където поведение, демонстрирано от нашите политически кръгове, е недопустимо.

Няколко пъти в емоционалното си слово владиката подчерта, че политиците не са в състояние да произведат власт и това ще стане възможно, само когато действията им станат в съзвучие с християнските принципи за любов към ближните и враговете, когато осъзнаят, че властта се дава от Бога.

2021 05 19 0909Архиереят подчерта, че си позволява подобна реч, за да не бъде обвинена църквата, че се дистанцира от важните въпроси на обществото.

Църквата също носи вина за упадъка на нравите у нас, отбеляза митр. Николай и обясни, че това е така, защото „не е била активна в проповедта си за християнските ценности“.

Словото на владиката беше рамкирано от думи за величието на подвига на Баташките мъченици, които са пример за това, че „вярата победи робството“ и призова „винаги да сме готови да последваме техния пример – примера на саможертвата“.

Честванията на десетата годишнина от канонизацията на Баташките мъченици се състояха на 16 и 17 май в историческия храм „Св. Неделя“ в родопския град, лобно място на честваните мъченици, където се съхраняват техните мощи. Тържествата бяха организирани от Пловдивска митрополия и община Батак.

Вечернята на 16 май отслужи Старозагорският митрополит Киприан. По-късно на площад „Освобождение“ в Батак се проведе заря-проверка, на която присъстваха духовници, служебният вицепремиер и министър вътрешните работи Бойко Рашков, кметът на Батак Петър Паунов, държавници и много миряни от цялата страна.

Празничната св. Литургия на 17 май отново оглави митр. Киприан, в съслужение с Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Доростолски митрополит Яков, викарните епископи Знеполски Арсений и Смоленски Висарион, архиерейските наместници и свещеници от епархията.

Снимки: Пловдивска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8pk8w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]