Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

Image 6107882 126 0Както миналата година, така и тази израелските власти ще дадат възможност на православни църковни делегации да получат частица от благодатния огън, който слиза на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим, но при строги мерки за противоепидемична безопасност. Предаването на огъня ще става при стриктна организация: църковните делегации няма да имат право да напускат летището и самолетите, с които са пристигнали, и ще получат огъня във фенери, предоставени от израелските власти.

Това са само част от мерките, предвидени от Израел. Всички пристигнали за благодатния огън в Тел Авив трябва да притежават сертификат, че са получили и двете дози ваксини срещу COVID-19 и 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел.

БПЦ изпраща на тази мисия Врачанския митрополит Григорий, съобщава сайтът Medianews, като цитира директора на дирекция „Вероизповедания“ на МС Емил Велинов.

Св. Синод е настоял пред държавните власти да отпуснат правителствения „Фалкон“ за тазгодишното пренасяне на благодатния огън от Йерусалим в България. Именно в него митр. Григорий ще чака да му бъде предаден фенерът с огъня. Израелските власти са създали организация, при която благодатният огън ще бъде предаден на посланиците на православните страни, след което специален военен кортеж ще осигури възможно най-бързото придвижване на колите до летището на Тел Авив, където ще ги предадат на църковните делегации.

Привечер на Велика събота благодатният огън ще пристигне на летището в София. Там ще бъде посрещнат от клирици от цялата страна, които ще го отнесат по епархиите си за празничните богослужения в полунощ за Възкресение Христово. Според еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, цитиран от Medianews, тази година огънят ще бъде посрещнат в София по-тържествено от миналата поради отслабените (засега) противоепидемиологични мерки.

По думите на епископа през следващата (Страстната) седмица Св. Синод ще даде своите указания относно празнуването на Великден в условията на пандемия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6c9d3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]