Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Отец ТодорДнес, 25 март, на 43-годишна възраст внезапно почина свещеник Тодор Тодоров от гр. Хисаря, съобщи Пловдивска митрополия.

Опелото ще се състои на 26 март от 13:00 ч. в храм „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря, където той служеше.

Свещ. Тодор Тодоров е роден на 9 януари 1978 г. в Сливен. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г. Ръкоположен е за дякон през 2012 г. и за свещеник през 2013 г. от Пловдивския митрополит Николай. Беше енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря и „Св. Николай“ в с. Паничери. Баща на две деца Николай и Васил.

В интервю за в-к Златна възраст от края на миналата година и посветено на страховете на хората в условията на пандемията о. Тодор казва: „Казват, че от гледна точка на психологията за смъртта не трябва да се говори, да не би хората да се депресират. Не съм съгласен с това, защото според християнската религия, споменът за смъртта е нещо важно – „който помни смъртта, не ще съгреши навеки“. Като православни християни знаем, че земният ни живот има край, който се знае само от Бог. Ние цял живот се готвим за него, за да пребъдваме във вечността. В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мача. А човек, който е духовно неподготвен и живее изцяло плътски – той се страхува от всичко“.

За избора си пък да стане свещеник младият духовник казва: „Преди около 25-26 години слушах проповедта на свещеноиконом Александър Палазов, тогава протойерей в храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в Хисаря, в която се говореше как веднъж Господ казал да се молим на Господаря на жетвата да изпрати добри работници, защото жътвата е голяма, а работниците малко. Попитах: „Отче, какво означава това?“. Той ми отговори, че ще е добре след седми клас да кандидатствам в духовната семинария. Още с постъпването си ректорът ни прие с думите на Спасителя: „Не вие ме избрахте, а аз вас избрах“. Няма по-красиво нещо от свещенството“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yfdw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]