Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

2021 03 24 2238Хроника на най-новата история на БПЦ, така може да се определи архивът от изданията на религиозното предаване „Иконостас“ по Нова телевизия, който вече е достъпен в Youtube. Любомир Върбанов, автор и режисьор на поредицата, стартирала в средата на 90-те години на миналия век, публикува постепенно всички серии, започвайки от най-старите.

„Иконостас“ е единственото актуално предаване с мисионерска насоченост в средата на 90-те години, когато започва активното възраждане на църковния живот у нас. Това е времето, когато завършват първите випуски с жени на Богословския факултет на СУ, въвежда се предметът Религия в българските училища, активизира се енорийската и издателска дейност в БПЦ, развива се публицистиката, мисионерски настроени свещеници разширяват полето на своята работа, а млади духовници поемат по пътя на църковното служение.

Кадрите от църковни събирания, честване на празници, отразяването на актуални събития ни припомнят ентусиазма и жаждата за църковно единство по времето на разкола, припомнят ни познати лица, показват началото на много инициативи, чиито плодове виждаме днес, и други, които бяха задушени.

Актуални и днес са посланията, отправени от водещия на предаването Мариян Стоядинов, сега доцент по догматика в Православния богословски факултет на ВТУ, които макар и с дълбок богословски смисъл, са достъпни и разбираеми за зрителите.

Любомир Върбанов повече от двадесет и пет години следи и запечатва в своето предаване живота на Българската църква. Като всеки професионалист той остава незабелязан, за да излязат на преден план образите на героите от предаването. Сега, от дистанцията на изминалия четвърт век откриваме важността на неговото дело: да съхранява за историята случващото се в настоящето.

Тук можете да намерите ранните издания на „Иконостас“, като архивът продължава да се обогатява.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yf96 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]