Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

1 D Popov OpeloДнес, 27 февруари, от 11 ч. в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше отслужено опелото на г-н Димитър Василев Попов, библиотекар, учител и възпитател в това наше духовно училище в продължение на над три десетилетия: 1989-2021 г. (тук). Заедно със семейството му, да се простят, да се помолят за него и да го изпратят в последния му път дойдоха стотици негови приятели, колеги, ученици – както от София, така и от цялата страна. Опелото отслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Пахомий и йером. Мелетий, ректор и зам.-ректор на семинарията, архим. Серафим (Геновски), бивш ректор на СДСеминария (1994-1996 г.), архим. Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Тодор Хаджиев, протосингел на Плодивска митрополия, и десетки свещеници и монаси от София и страната.

2 D Popov OpeloХрамът се оказа тесен да побере всички, които бяха дошли, за да почетат паметта на г-н Попов, така че много от тях останаха навън. Прощалната коленопреклонна молитва за упокоилия се в Господа наш непрежалим колега, учител и приятел в края на опелото прочете ик. Йоан Карамихалев от столичния храм „Света Софѝя“, състудент и изповедник на новопреставилия се. В края на службата за г-н Попов говориха протосингелът, архим. Василий, който предаде и съболезнованията към всички опечалени на Светейшия Български патриарх Неофит, и ректорът на семинарията архим. Пахомий; прочетен беше и един от малкото запазени текстове на г-н Попов: „Благата вест и „модерното“ християнство“, който, както вече писахме, е достъпен на страницата на Софийската духовна семинария (тук) и в Двери (тук).

3 D Popov OpeloДенят за опелото възпрепятства още много свещеници – съученици, приятели и ученици на Димитър Попов – да присъстват на заупокойното последование. Същевременно сред присъствалите бяха хора от цялата страна: Пловдив, Варна, Петрич, Сандански, Долна баня и др.

Нека всички се помолим, щото Всеблагият, Всемилостив и Всещедър Бог да прости и да упокои при Себе Си скъпия на сърцата ни Свой верен раб Димитър новопреставен и да го всели сред праведниците, какъвто вярваме и знаем, че той беше!

Снимки: Весела Игнатова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ywap 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]