Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

boqn maga1На 10 февруари 2021 г. жителите на големия пристанищен град Бургас бяха неприятно изненадани от една страховита скулптура. На входа на Морската гара в Зоната за обществен достъп в Бургас гражданите и гостите на града бяха шокирани от стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче (при това свирепо озъбено), както и с масонски символи в основата. Това буквално взриви общественото мнение, последваха сериозни дискусии в общественото пространство. А паметникът наистина просто се „появи“ – без да е преминал изискваните по закона и по общинските правила процедури.

Близо четириметровата скулптура е на Боян Мага или Магьосника, смятан за един от създателите на богомилството. Автор на проекта е художникът Георги Андонов. Явно изненадан от негативния отзвук на скултурата му, сега той не иска да вземе отношение в дискусията и да се опита да защити своята идея, както правеше миналата година.

Намериха се и защитници, разбира се, в лицето на някои университетски преподаватели, които са поддръжници на мнението за „световния принос“ на България чрез богомилството. Доц. Веселина Вачкова, например, историк от БАН, твърди: „Боян категорично не е езически образ. Личността му е свързана с богомилството, без чието влияние Ренесансът, Реформацията и ред други европейски културни феномени биха закъснели с векове“. Пред БНР историографът Митко Иванов изтъква странните обстоятелства на появата на скулптурата. Според него една от нередностите е, че скулптурата е напълно анонимна – нито име на автор е посочено, нито кого изобразява. И добавя: „Кой и как е издал разрешение за поставяне на тази скулптура? Лично аз съм участвал в процедури по поставянето на седем-осем паметни плочи и трябва да ви кажа, че процедурата е изключително дълга и сложна. Тя продължава с месеци. Свързана е със страшно голяма документация, с обществени комитети за подкрепа, с обществени обсъждания – абсолютно задължително!“.

По повод на поставената скулптура на Боян Мага местният архиерей, Сливенски митр. Йоаникий, заявява в писмо от 23 февруари т. г. до Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище „Бургас“, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, и Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас, следното:

„Изразяваме своето възмущение от факта, че тя е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на синхронизиране с отговорните институции и без обсъждане с обществеността на гр. Бургас. Нещо повече, Боян Магът не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив – той е фигура от родната ни история с оскъдна, неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене. Затова и някои го обявяват за един от родоначалниците на богомилството, което също се стреми да премахне държавността, Православието и Църквата в България. Неслучайно богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в град Търново.

Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник, свързан със св. Николай Чудотворец – покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма.

Считаме, че подобни проекти, ако се изработват, следва да бъдат експонирани в изложбени зали или в частни колекции, а не да бъдат поставяни на публични места, където натрапват идеи и внушения в разрез с българските национални и духовни традиции.

Категорично заявяваме, че скулптурата на Боян Мага не въздейства положително върху възпитанието на подрастващите поколения, не облагородява духа на бургаското население, нито привлича Божията благодатна закрила над жителите на града и пристанището му.

Голяма е нашата загриженост за духовните ни чеда, за подрастващите, за гражданите и гостите на град Бургас, за служителите в Пристанище „Бургас“ и поради това, че поставянето на статуя на Боян Мага в пределите на порт „Бургас“ нито е полезно, нито възпитателно.

Силна е нашата архипастирска загриженост за това, че сектите и култовете по целия свят постоянно използват образователни, културни, социални, миротворчески и други инициативи за пропагандиране на своите идеи.

В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съотвествие с националните и духовни устои на нашето общество настояваме да бъде прекратено пропагандирането на съмнителни духовни вярвания и магии на публични места, каквото е Морската гара. Това засяга убежденията и религиозните чувства на всички наши православни християни и гостите на Бургас.

Поради това, че въпросната статуя е провокация към естетическата среда и престижа на град Бургас, към държавността, а също е и поругаване над православната светост, настояваме да бъде анулирано предстоящото официално откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана, без да се поставя на публични места в нашата епархия“.

Засега няма информация за реакция от страна на отговорните институции на този протест от страна на християнската общественост в морския град, огласен от техния митрополит. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6y949 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]