Мобилно меню

4.7906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (43 Votes)

3p1a5326По време на днешното редовно правителствено заседание кабинетът отпусна допълнително над три милиона и половина лева за ремонт и доизграждане на храмове и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

На заседанието присъстваха представители на БПЦ и на Главно мюфтийство. Русенският митрополит Наум благодари на правителството за подкрепата, оказвана на Българската православна църква. „Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии“, каза митр. Наум.

От осигурената нова държавна помощ 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклонически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

Над три милиона лева от държавната помощ са за храмове на територията на Софийската епархия. „С тази подкрепа ни насърчавате да бъдем още по-отговорни и още по-дейни в просветното, в църковното и в духовното дело в полза на нашия български народ“, каза Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

1 036 552 лв. от отпуснатите днес средства са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма „Успение Богородично“. „Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от петдесет години. Храмът „Успение Богородично“ е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване“, каза председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

535 903 лв. ще бъдат използвани за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г.

За храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил бяха отпуснати  311 332 лв. за строително-ремонтни дейности.

За доизграждане на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, обл. Кюстендил, правителството осигури 195 689 лв.

562 504 лв. са за строително-ремонтни дейности по манастирския храм „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през десетото столетие.

За строително-ремонтни дейности по храм „Св. архангел Михаил“, с. Шума, общ. Годеч, са отпуснати 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в общ. Годеч.

За продължаване строителството на храм „Сретение Господне“ в гр. Перник на днешното правителствено заседание бяха отпуснати 75 000 лв. Строителството на храма започва през 2020 г. и понастоящем са необходими средства за продължаване на строежа му.

На заседанието на Министерски съвет присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изказа благодарност към правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, в които се подготвят бъдещите служители в джамиите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ykcx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]