Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

www.bta.bg 2Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на среща в Синодната палата новоизбрания генерален директор на БТА г-н Кирил Вълчев, който дойде да получи патриаршеския благослов за работата си на новия пост и по повод 123-ия рожден ден на Българската телеграфна агенция (БТА). Предстоятелят на БПЦ отправи благослов към агенцията и нейния ръководител. „Пожелавам Ви полезни трудове за слава Божия и за успех на делото на БТА“, пожела патриарх Неофит.

Кирил Вълчев сподели с Негово Светейшество плановете си за повече духовни послания в информационния поток, подготвян и предлаган от БТА. Той посочи, че иска в най-скоро време – в началото на Великия пост – БТА да започва деня с информация за църковния празник, който се чества в съответния ден.

Генералният директор на БТА подари на патр. Неофит копие от бюлетина с първата новина на агенцията отпреди 123 години, която е за влошеното здравословно състояние на княгиня Клементина, майката на българския княз Фердинанд. Негово Светейшество подари на Кирил Вълчев луксозно издание на Библията. „Тя ще стои в кабинета ми и всяка сутрин Ви обещавам, че ще я отварям“, обеща генералният директор на БТА.

По повод 123-годишнината от създаването на информационната агенция ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света Софѝя“ и духовен надзорник на Софийска епархия, отслужи водосвет в централата на БТА. „Патриарх Неофит ни изпрати тук, за да донесем неговия благослов към всички вас“, каза отецът. „Зная колко трудна и отговорна работа крепите върху раменете си и колко важно е онова, което вършите. Зная, че винаги във всекидневието изпитваме своите трудности. В такива моменти никога не забравяйте, че винаги има Някой, Който е над вас и с Неговата всемогъща десница можете да преодолеете всяка една трудност“, каза още о. Ангел Ангелов.

На 4 декември 1901 г. излиза първият бюлетин на агенцията, напечатан на пишеща машина, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка своите информационни материали.

От 2003 г. досега БТА създава мрежа от пресцентрове, която обединява петнадесет пресклуба в страната и два извън нея – в Сърбия и в Молдова.

Снимка: БТА


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ykqx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]