Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

ALIM3187Преди девет години на 12 февруари 2012 г., неочаквано за всички, ни напусна един изряден Божи служител – иконом Димитър Вукадинов. Той служеше в дървенишката църква „Св. Георги“ и беше духовен баща на стотици вярващи. Неговите чеда и досега идват от различни краища на столицата в храма, където са се запознали с него, общували са, намирайки в буквалния смисъл „лек за душата и тялото“ при този смирен, неуморен, сърцат и сърдечен свещеник. Той ги е кръщавал и венчавал, изповядвал и причастявал, някои е изпратил във вечния живот, за да отиде и той при тях преди девет години, и то по време на св. Литургия…

Неговите духовни синове и дъщери започнаха от известно време да събират сведения за живота и пастирската му дейност, за да се направи една книга, която да говори и на идващите поколения за този човек на вярата и саможертвата, за когото любовта към ближния беше най-голямата добродетел не на книга, а на дело. Затова инициаторите на това начинание се обръщат към всички, които са го познавали и са имали духовна връзка с о. Димитър Вукадинов, да напишат и изпратят свои спомени за неговата работа като пастир на Христовото стадо.

Знае се, че сред духовно облагодетелстваните от него има хора от върховете в Църквата ни до най-смирените богомолци в различни енории, а и в различни населени места. Някои дори, поради духа и обстоятелствата на времето, сега живеят и се трудят далече от скромната църква на някогашното софийско село и сега квартал „Дървеница“. Надяваме се обаче всеки, който прочете това съобщение, да разпространи идеята и тя да стигне до всички, които желаят и биха могли да допринесат с изпращането на лични спомени за духовната полза от общуването им с о. Димитър.

Лице за контакт при събирането на тези сведения е Николай Иванов, тел. 0898 898 232, елекронна поща: adamant@abv.bg.

На 12 февруари и тази година в храм „Св. Георги“ се отслужи панихида за упокоение на душата на ик. Димитър Вукадинов във връзка с деветгодишнината от кончината му. А споменът за добрия пастир ще пребъде, защото неговият пример е положително заразяващ всеки, който искрено отвори сърцето си за Бога.

Биографични сведения за о. Димитър Вукадинов: 

Роден е на 28.10.1930 г. в с. Железница, Софийско. Възпитан от малък във вярата Христова, той първоначално работи светска професия. Но сърцето му винаги е било в Църквата и затова накрая в зряла възраст последвал добър съвет и се посветил на служба Богу. През 1980 г. е ръкоположен за свещеник, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим от неговия викарий, Левкийски еп. Партений. Още на следващата година, 1981-ва, е назначен за председател на столичния храм „Св. Георги Победоносец“ в кв. „Дървеница“. Голямото му усърдие и добрите резултати от пастирската му работа са дали основание на църковното началство (покойния патр. Максим и тогавашния му викарий, Знеполски еп. Йоан, сега Варненски и Великопреславски митрополит) да го удостоят с отличието „протойерей“ на 2 март 2008 г., а на 5 февруари 2012 г. да му дадат и отличието „иконом“. На 12 февруари 2012 г. о. Димитър почина.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fy9k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]