Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

2021 02 12 13 10 56На 14 февруари, неделя, ще бъде осветен най-новият храм на Варна „Св. преподобномъченик Прокопий Варненски“. Освещаването на църквата ще извърши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Заради противоепидемичните мерки чинът на освещаването ще се извърши с малък брой гости и в по-скромна обстановка. Планира се с по-голяма тържественост да бъде отбелязан първият храмов празник на църквата на 25 юни. Дотогава ще бъдат довършени част от стенописите и вътрешното обзавеждане на храма.

Началото на строежа на храма е положено през януари 2009 г. от блаженопочившия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Амбициозното начинание включва изграждането на църква с внушителни размери, крипта и многофункционална сграда към църковния комплекс. Председател на църковното настоятелство е прот. Георги Великов.

Началото на строежа съвпада с настъпването на икономическата криза и това забавя първоначалния устрем в изграждането на църквата. Внезапната кончина на митр. Кирил още повече затруднява довършването на амбициозния проект, който изисква огромни средства.

По време на управлението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан довършването на църквата „Св. Прокопий“ влиза в приоритетите на митрополията. Средствата за изграждането са набирани чрез дарения, с помощ от правителството и Община Варна и с финансиране от Варненска и Великопреславска митрополия.

Така дванадесет години по-късно храм „Св. Прокопий“, посветен на варненския новомъченик, пострадал през 1810 г., е завършен и ще бъде осветен, за да започне да функционира като енорийска църква. В многофункционалната сграда към него има зали за социални и културни дейности, за обучение по катехизис и иконопис, библиотека, социална кухня и лекарски кабинети.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ffhy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]