Мобилно меню

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

PandemiaЧитателите на Двери посочват като най-значимо събитие на 2020 г. договореността на държавата и Българската православна църква православните храмове да останат отворени по време на пандемията. Повече от половината участници в допитването на Двери смятат, че това е най-важното църковно събитие на изминалата година. За разлика от други европейски страни, властите в България не затвориха православните църкви с мотива, че там хората ще намерят утеха и надежда в напрегнатите дни на пълното затваряне на страната. Така през целия период на пандемията храмовете у нас останаха отворени, като църковните власти официално настояваха за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, но на много места тези препоръки не се спазваха.

Въпреки че не бе давана гласност, много от митрополитите, епископите и другите клирици на БПЦ, както и много миряни, бяха заразени с коронавирус. Някои от тях загубиха и живота си. Вероятно в бъдеще ще се направи анализ на случилото се и ще се изведат поуки от поведението ни в дните на пандемията.

На второ място в класацията за най-важно събитие на годината е поставено отпечатването на синодните учебници по Религия. Активността на Св. Синод в полето на православната просвета е оценена високо от участниците в анкетата и почти 30% от тях са гласували за него. 

На трето място по значимост е поставено свалянето от ефир на предаването „Вяра и общество“ и неговия водещ Горан Благоев. Закриването на публицистично предаване, което е в ефира на БНТ вече петнадесет години, е посочено от 22% от читателите на Двери като важно събитие, което неминуемо се отразява на климата в църковната общност. Още повече че неговият автор и водещ Горан Благоев е утвърден журналист и специалист в областта на църковната проблематика.

Също на трето място читателите са поставили откриването на първия църковен рехабилитационен център за деца в Елин Пелин. Центърът, който е плод на сътрудничеството между Църквата и държавата в лицето на Софийска митрополия и Министерството на труда и социалната политика, е първият по рода си и показва, че Църквата може да има дейна практическа роля в грижата за страдащите.

Интересна тенденция се забелязва в тазгодишната класация за най-значимо църковно събитие на годината. На последно място, с най-малко читателски гласове, са поставени овдовяването на Доростолската митрополитска катедра и избирането на нов епархийски архиерей там. В предишните години подобни събития са заемали челно място в класацията, тъй като църковното общество у нас свързваше новото ръководство на епархията с промени в живота на епархийската църква.

Прави впечатление, че събитията, посочени от читателите като значими в църковния живот в България, са резултат от взаимодействието на Църквата и държавата и църковното общество го оценява положително. Това свидетелства за нагласи сред християните да очакват от държавата активна ангажираност с църковните дела.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fap8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]