Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 12 14 1035По време на Рождественските празници храмовете в цялата страна ще бъдат отворени, това съобщи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в сутрешното предаване на БНТ в неделя. Владиката призова народа да усили молитвите си в това напрегнато време, но и да спазва всички противоепидемични мерки.

Той отбеляза, че в Западна Европа ограниченията срещу епидемията са много по-строги и в някои страни това засяга и богослужебния живот. У нас богомолците по време на Великденските празници са показали, че могат да са дисциплинирани и да спазват санитарните правила, каза владиката.

Митр. Антоний напомни, че в православните храмове се извършва редовна дезинфекция по няколко пъти на ден, а по време на богослуженията миряните трябва да бъдат с маски и да спазват дистанция помежду си.

Владиката напомни указанието на Св. Синод, че християните могат да отправят молитви към Бога и от домовете си, без това да намалява тяхното значение и сила.

Пандемията и ограниченията, които тя ни наложи, може да ни послужат за поука, за това да станем по-добри, по-състрадателни и внимателни един към друг, каза митрополитът. Той посочи, че от началото на епидемията Църквата се моли ежедневно за избавление от болестта и ще продължи да го прави до края на това изпитание. Според него страхът от заразата нанася сериозни вреди на хората и им пречи те да живеят пълноценно. Затова молим Бог да ни избави от болестта и да възстанови мира и спокойствието в човешките души, каза още митр. Антоний.

В навечерието на Рождество Христово владиката пожела на всички православни християни „да имат Христовия мир в своите сърца, да вземат върху си благата воля на родилия се Богомладенец, да усилят своята молитва, да бъдем по-добри и съпричастни към нуждите на нашите ближни, та така да изпълним и заповедта на нашия Спасител и Избавител да имаме любов между човеците и по това ще познаем, че сме синове Божии“.

През последните два месеца на пандемията заразата засегна голяма част от клира и богомолците на БПЦ. В големите градове като София и Варна от коронавируса се заразиха много свещеници и техните енории. Част от свещениците в различни епархии на страната загубиха живота си, поразени от вируса. За това разказа и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в интервюто си за предаването „Религията днес“ по БНТ в събота. Духовниците обаче отбелязват, че празникът на Христовото Рождество е празник на надеждата, който ни напомня, че Христос е винаги с нас през всички дни до свършека на света.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qwx4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]