Мобилно меню

1.9666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.97 (60 Votes)

2020 10 13 1221На празничното богослужение за освещаването на храма „Св. Николай“ в добричкото село Каблешково Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, временно управляващ Доростолска епархия, отличи местния свещеник о. Добри Чаков, протосингел на епархията и главен ктитор на новоосветения храм, с офикията протопрезвитер.

Отличието се дава на свещеници, които имат забележителни и приносни заслуги в областта на богословието. Досега в БПЦ имаше само двама протопрезвитери и то преподаватели в Богословския факултет на Софийския университет – протопрезв. проф. Николай Шиваров, преподавател по Св. Писание на Стария Завет, и протопрезв. проф. Радко Поптодоров, преподавал църковно право и литургика.

Митр. Антоний обясни за „Двери“, че протосингелът на Доростолска епархия е отличен с протопрезвитерство заради големия принос на свещеника в изграждането на епархията. О. Добри е построил над двадесет храма, включително и в села със смесено население – християни и мюсюлмани, с което е спомогнал за междурелигиозния диалог в региона, каза архиереят. Според владиката не може тази офикия да се ограничава само до постижения в областта на научното богословие, а трябва да се обърне внимание и на богословстването в ежедневното служение, пример за който, според него, е о. Добри Чаков.

Досега в църковните среди само неофициално се коментираше, че Доростолска епархия реално се управлява от протосингела о. Добри, а сега това се заявява и от официалната църковна власт. Тази информация в навечерието на изборите за нов Доростолски митрополит повдига въпроса за това каква е ролята на новия протопрезвитер в този процес.

Други протопрезвитери в БПЦ от близкото минало са проф. протопрезвитер Благой Чифлянов (1923-2018), преподавател по литургика и после свещеник в Торонто, Канада. Той владееше класическите езици, както и френски, английски, новогръцки и турски език, публикувал е над шестдесет изследвания, книги и статии за православната литургика. Единственият протопрезвитер на БПЦ, удостоен по решение на Св. Синод на БПЦ, е акад. проф. протопрезв. Стефан Цанков (1881-1965), ректор на Софийския университет, декан на Богословския факултет, почетен доктор на Университета в Атина, на Университета в Оксфорд, академик, владеел над десет езика.

В практиката на Руската църква протопрезвитер е сан, „който се дава в изключителни случаи, за особени църковни заслуги, по инициатива и решение на Светейшия патриарх“. Днес в Руската църква има само няколко протопрезвитери.

От близкото минало известни протопрезвитери са световно известните богослови Александър Шмеман, Йоан Майендорф и Тома Хопко.

В древната църква протопрезвитерите са ръкополагани в градовете на големите епархии, за да заместват епископа. При овдовяване на епархията са поемали нейното ръководство. Много от тях са имали амбиции да наследят епископската катедра, което в този ранен период е било възможно, тъй като епископската степен не е била „запазена“ само за неженените клирици.

Поради тази причина даването на отличието „протопрезвитер“ на о. Добри Чаков в този предизборен за епархията период от мнозина се тълкува като заявка и за бъдеща водеща роля в управлението на епархията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/64kua 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]