Мобилно меню

4.2875 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (80 Votes)

121237556 159535709140984 753272017970934 n 2През профила си във фейсбук водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев се сбогува със зрителите на предаването си, което след два месеца щеше да навърши петнадесет години.

„През всичките тези, почти петнадесет години, ние бяхме заедно – екипът и зрителите на „Вяра и общество“. За тези почти петнадесет години началният час на предаването беше сменян седем пъти, но Вие винаги ни откривахте и ни следвахте – като истинско семейство. Предлагахте теми, адмирирахте ни, радвахте се, недоволствахте със и без основание (хейтърите подминавам с мълчание), вълнувахте се. В едно семейство има и спорове, но има най-вече обич. В историята на БНТ няма друго предаване, което така енергично да е защитавано от своите зрители – като истинско семейство, което се грижи за всеки свой член. Благодаря Ви за това!“ – написа Горан Благоев във фейсбук.

„Вяра и общество“ беше заплашено от сваляне от ефир в края на предишния телевизионен сезон. След натиск от страна на зрители и симпатизанти на предаването и водещия му, то беше върнато на екран от есента. Но след две предавания неочаквано „Вяра и общество“ беше премахнато от програмната схема на БНТ. На негово място ще се излъчва ново предаване „Религията днес“ с водещ журналиста от „24 часа“ Георги Милков. От поста на Горан Благоев в социалната мрежа става ясно, че новият проект ще продължи в същия час и със същия екип, като само водещият е сменен. „Ръководството на БНТ реши да използва потенциала на колегите от „Вяра и общество“, за да поведат новородената „Религията днес“ в национален ефир. Екип, който беше създаден от мен, е принуден да продължи без мен. Знам, че това не е предателство. Знам че всеки има свободата да избира. Но понякога е лишен дори от този избор, изправен пред независещи от него обстоятелства. Когато захващаш едно ново предаване, би следвало да го започнеш с нов екип. Това поне изисква телевизионната етика“, отбелязва Горан Благоев.

Новият водещ е поставен от генералния директор на БНТ в сложна и дори конфликтна ситуация. Макар да има опит от работа в БНТ (в предаването „Плюс това“), сега той ще води ново предаване, с все още неясна концепция, на същата тематика, в същия ден и час като „Вяра и общество“, което ще принуди зрителите неминуемо да правят сравнения между двете.

Така или иначе, след петнадесет години в ефир едно религиозно предаване влиза в историята на БНТ като хроника на своето време и свидетелство за конфликтите в него.

Публикуваме целия текст на Горан Благоев:

„Скъпи зрители,

В последните работни дни от седмицата обикновено Ви съобщавахме съдържанието на предаването, което ще се излъчи в събота. Но както вече сте научили БНТ вече не е дом за „Вяра и общество“. От първия брой на предаването знаех, че това все някога ще се случи, че все някога ще настъпи неговият край. Вечен е само Бог, а предаванията са като хората – все някога умират. Едни дълго, други внезапно. Едни сами достигат предела на своя потенциал, други ги убиват. Творческият импулс на „Вяра и общество“ бе спрян на брой 580 – не ни достигнаха точно два месеца за да отпразнуваме неговата 15-та годишнина. Преди 15 години в БНТ нямаше предаване за религиозна публицистика и култура. „Вяра и общество“ беше първото. Сега в аналите на БНТ ще има предаване на такава тематика с толкова дълъг живот. По телевизионните критерии то е като да достигнеш зряла възраст. През всичките тези, почти 15 години, ние бяхме заедно – екипът и зрителите на „Вяра и общество“. За тези почти 15 години началният час на предаването беше сменян седем пъти, но Вие винаги ни откривахте и ни следвахте – като истинско семейство. Предлагахте теми, адмирирахте ни, радвахте се, недоволствахте със и без основание (хейтърите подминавам с мълчание), вълнувахте се. В едно семейство има и спорове, но има най-вече обич. В историята на БНТ няма друго предаване, което така енергично да е защитавано от своите зрители – като истинско семейство, което се грижи за всеки свой член. Благодаря Ви за това!

Не благодаря на екипа си, защото вече го направих лично с всеки – не смятам за нужно, само заради доброто възпитание, да го правя и тук. Ръководството на БНТ реши да използва потенциала на колегите от „Вяра и общество“, за да поведат новородената „Религията днес“ в национален ефир. Екип, който беше създаден от мен, е принуден да продължи без мен. Знам, че това не е предателство. Знам че всеки има свободата да избира. Но понякога е лишен дори от този избор, изправен пред независещи от него обстоятелства.

Когато захващаш едно ново предаване, би следвало да го започнеш с нов екип. Това поне изисква телевизионната етика. „Бащите“ на „Религията днес“ очевидно не знаят това. До там им стига и потенцията – да изгонят стопанина на един уреден дом, да се настанят в него и да го прекроят безвкусно, за да посрещат в него конюнктурни гости за беззъба раздумка. Това не ми се случва за първи път и го приемам за комплимент – за пореден път оставям на БНТ нещо, което е добре смазано и работещо. Дали новите му ползватели ще съумеят да се възползват от потенциала му, зависи от техния потенциал…

И така, скъпи зрители, благодаря Ви за подкрепата, за градивните критики и най-вече за обичта и доверието!

Нека Бог да е винаги с нас. Той ни изпитва като Йов, закриля ни като блудницата и винаги ни обича.

Искрено Ваш: Горан Благоев“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6dudw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]