Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

14376869Една от главните теми, които ще обсъжда Св. Синод на заседанието си в края на този месец, ще бъде за свещеника, който обгрижва духовно българите в Истанбул. Предложеният от БПЦ клирик, който да замести завърналия се в родината досегашен свещеник – ик. Ангел Велков, не беше приет от Вселенска патриаршия. Вместо йером. Панкратий от Старозагорска епархия патр. Вартоломей е назначил архим. Харалампий (Ничев), който е българин, но преди години премина на служение към Вселенска патриаршия. Както вече Двери писа (тук), за пръв път от сто и шестдесет години насам българите в Истанбул имат за свещеник клирик на Константинополската Вселенска патриаршия. Досегашната практика беше Св. Синод на БПЦ да изпраща там свещеници от България, които бяха приемани от патриаршията, в чиято юрисдикция те служат. Преди два месеца обаче патр. Вартоломей подписа заповедта за назначаването на о. Харалампий, а Св. Синод на БПЦ не е изпратил официално писмо за мнението си. На предишното си заседание архиереите не са постигнали единодушие как да реагират на назначението на архим. Харалампий и лансирането му от Вселенска патриаршия за свещеник на българите в Истанбул.

Част от синодните архиереи предлагат да се протестира открито и да се иска Вселенският патриарх да отмени заповедта си. Едно от основанията за това е противоречивата личност на архим. Харалампий. Преди години, като клирик на БПЦ, той премина през постове в няколко епархии, преживя низвержение, издигане до митрополитски сан от разколническо формирование и накрая напусна родната юрисдикция, за да се присъедини към Вселенска патриаршия. Друга част от нашите архиереи смятат, че вече е късно да се иска отмяна на решението, тъй като Св. Синод не е реагирал навреме. Познавайки реда в патриаршията-майка, те смятат, че не е в стила на патр. Вартоломей да отменя вече издадени заповеди.

Събитията от последните години показват, че архим. Харалампий, който в БПЦ не можеше да намери своето място и призвание, в редиците на Вселенска патриаршия е добре приет и спечелил доверието на Вселенския патриарх. Според разпростраен в социалните мрежи пост преди няколко дни патр. Ватоломей го е поздравил лично за получаването на магистърска степен от Пловдивския университет. Припомняме, че архим. Харалампий не завърши БФ на СУ, а взе диплома от друг университет в страната.

Друга важна тема от заседанията на Св. Синод ще е изборът на нов Доростолски митрополит след кончината на митр. Амвросий през м. август. На заседанието другата седмица ще бъде одобрен списъкът с епископите, които ще бъдат допуснати от синода да участват в избора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68fpf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]