Мобилно меню

4.4893617021277 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (47 Votes)

imagesНа 25 септември Общинският съвет в Свищов ще удостои Великотърновския митрополит Григорий със званието „почетен гражданин“ на града. Предложението, гласувано от Общинския съвет с деветнадесет гласа „за“ и четирима въздържали се, е направено от Свищовското архиерейско наместничество. На тържествената церемония владиката ще получи удостоверение с решението на Общински съвет – Свищов за присъждане на званието, почетния плакет и почетната значка на Община Свищов. Удостоеният със званието „почетен гражданин на Свищов“ се вписва в почетната книга на града.

Седемдесетата годишнина на митр. Григорий е поводът той да бъде предложен за отличието. В мотивите за удостояването му с почетното звание са „мъдрото управление на Великотърновския митрополит Григорий, близостта му до миряните и привързаността му към община Свищов, вече над четвърт век – от избора му през 1994 г. и към настоящия момент“. В предложението на свищовското архиерейско наместничество подробно е описана полезната за духовната околия дейност на владиката: „Неговата дейност има съществен принос за духовния живот на жителите на община Свищов и за духовното и културното развитие на Свищов чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между паството; увещаване и насърчаване на клира и християните да бъдат благочестиви, милостиви и благотворителни към всеки нуждаещ се; настояване и даване на благословение за въздигане или поправяне на църкви, параклиси и манастири; освещаване на църкви и манастири; настояване църквите и манастирите да бъдат снабдени с църковни одежди, богослужебни книги, икони в православен стил и други принадлежности, потребни за богослужението и др.“.

Изброени са усилията, които митрополитът полагал за богослужението и храмостроителството в региона: „… многобройни са отслужените от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий празнични литургии по повод на храмови празници, празници на града и околията, възстановяване и обновяване на свищовски храмове, сред които „Св. Преображение Господне“, „Св. Троица“, както и на църкви в населените места в община Свищов. Великотърновският митрополит Григорий има съществен принос и в изграждането на параклисите в село Совата и ДСХ „Мария Луиза“ в Свищов. С неговата благословия е изграден и параклисът „Свети Дух“ в Гробищния парк в Свищов в памет на 12-те свищовски деца, загинали в река Лим през 2004 г.“.

Посочват се също и „дадените от митрополит Григорий благословии на дейности, които рефлектират благоприятно върху живота на жителите на община Свищов, в т. ч. ремонтни дейности, свързани с реконструкция и рехабилитация на общинската инфраструктура. В годините на своята духовна кариера той е постоянен в борбата със секти, разкол и лъжеучения в района. Приоритет в дейността му е развитието на международното духовно сътрудничество и междуцърковните отношения. Основна мисия в упорития труд на митр. Григорий в Свищовската духовна околия е „свищовлии да пълнят Божиите храмове, а градът да си възвърне онази слава на възрожденски и просветителски център, която е имал в миналото“.

Снимка: Сайт на Великотърновска епархия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68qyc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]