Мобилно меню

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

1585658316Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия са изпратили писмо до Св. Синод, в което предупреждават, че дезинфекцията на иконите и църковния интериор, вкл. дърворезби, обкови, рамки и т. н. може да ги повреди, ако не се извършва с подходящите материали.

Те са обобщили своите експертни препоръки (които са публикувани и на сайта на Националната галерия) и са ги изпратили до Св. Синод с надеждата да се вземат мерки, за да не бъдат повредени ценни образци:

• Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.
• Обкови, позлатени повърхности и пр. също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати.

• Третирането на метална църковна утвар със съдържащи хлор препарати и други почистващи агенти, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), в дългосрочен план може да доведе до образуването на корозионни продукти и до деструкция на метала.
• Избягването на директен контакт с повърхността на иконите може да се постигне чрез поставяне на стъкло или друг подобен материал, който лесно се дезинфекцира.

Националната галерия е готова да изготви по-подробно предложение по гореизложеното мнение.

Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия имат дългогодишен високопрофесионален опит в работата с произведения на религиозното изкуство, се казва в съобщението на експертите. Постоянната им задача е профилактиката и „лечението“ на богатия фонд на Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6939y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]