Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

2019 12 07 1906На 7 декември сутринта, на 86-годишна възраст, след продължително боледуване е починал иподякон Аргир Сотиров Малчев, известен църковен първопевец (протопсалт), бивш учител по източноцърковно пеене в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“.

В издадените от него църковнопевчески сборници (Възкресник, Приятен псалтир, Молебен канон на Пресвета Богородица) намираме следните биографични сведения.

Роден е през 1933 г. в гр. Пловдив. Още от малък е бил приучен от родителите си на любов към св. Православна църква, богослужението и пеенето ѝ. След закриването на Мъжкия френски колеж в Пловдив продължава основното си образование в същия град. Завършва висшето си образование в Агрономическия факултет в родния си град и в Музикалното училище, като извънреден ученик със специалност цигулка при класа на Атанас Бъчваров. След години Аргир Малчев завършва Висшата централна музикална школа в Атина със специалност източноцърковно пеене при професорите-протопсалти Спирос Перистерис и Евангелос Дзелас.

Като църковен певец той пее повече от половин век в различни храмове. Започва в храма „Св. цар Борис“ на подворието на Зографския манастир в Пловдив. Постриган е за иподякон от Стобийски еп. Варлаам, викарий на Пловдивския митрополит (и Български патриарх) Кирил и отпосле митрополит пловдивски. Пее в Бачковския манастир, в църквите „Успение Богородично“ и „Благовещение на св. Богородица“, а по-късно и в храма „Света Троица“ в Асеновград. Където и да пее и слави Бога, той спомага за развитието на църковния живот. Години наред е и преподавател по църковно пеене в ПДС „Св. Кирил и Методий“.

За уменията, усърдието и постиженията си е отличен със званието „протопсалт“ от Пловдивския митр. Арсений. А Аргир Малчев беше не само отличен певец, но и преводач на специализирани текстове от гръцки, приспособи много песнопения към църковнославянските им езикови съответствия, издаде певчески сборници. Беше и учител на стотици семинаристи в ПДС. Делото му ще се помни дълго и с признателност.

Новината още рано сутринта бързо се е разнесла сред неговите някогашни ученици и много от тях, които са свещеници, на днешната св. Литургия са го поменали като новопреставен.

Опелото и погребението на новопреставилия се Божи раб Аргир ще бъде на 9 декември, понеделник, от 11 ч. в храм „Св. архангел Михаил“ на Централни гробища в Пловдив.

Бог да прости и упокои при Себе Си Аргир, който цял живот с любов и привързаност заедно с ангелите Го възпяваше!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhqrq 

Разпространяване на статията: