Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 09 20 1250На 19 септември във Варна започна традиционната Седмица на православната книга – една инициатива, която се утвърди трайно в църковния живот у нас. В залата на общината се събраха стотици почитатели на православното слово.

Домакинът на събитието, Варненски и В. Преславски митрополит Йоан, поздрави всички участници и присъстващи, като отбеляза, че Седмицата на православната книга е едно от важните църковно-просветни събития в живота на епархията.

2019 09 20 1251Той подчерта, че на форума не само се представят най-новите православни богословски трудове – преводни и авторски, но участниците от цялата страна имат възможността да общуват, да участват заедно в богослужението и така да черпят вдъхновение в своите просветителски трудове. Той особено благодари на Черногорския митр. Амфилохий (Радович), един от най-изтъкнатите богослови на Православната църква в Сърбия, за участието му в тазгодишната Седмица на православната книга.

Митр. Йоан прочете и поздравително писмо от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него патриархът казва: „Благопожелаваме успешно начало на вече утвърдената традиция в представянето на плодовете на православното богословие. Особено сме радостни от факта, че наред с известните имена на православни богослови с международна известност място намират и представители на родното ни богословие. Убедени сме, че всичко онова, което се пише в име Христово, е плод на искреното желание за мисионерстване и катехизиране, чрез които да се достигне „до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)“.

2019 09 20 1252Първата беседа беше изнесена от митр. Амфилохий, който говори на тема „Православното възпитание на младите хора“, каквато е и основната тема на форума през тази година. Доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий" превеждаше на български език беседата на сръбския архиерей.

Митр. Амфилохий отправи топли думи към митр. Йоан, като отбеляза, че те се познават от работните групи, подготвяли провеждането на Светия и велик събор в Крит, и той е познал в него сроден дух. Затова с радост е приел поканата му да дойде в България и да участва в Седмицата на православната книга.

След беседата прот. Радомир Никчевич, уредник на издателство „Светигора“, Черна Гора, представи събраните съчинения на митр. Амфилохий. Един от най-известните трудове на сръбския архиерей и богослов – Въведение в православната философия на възпитанието – беше издаден на български език от Варненска и В. Преславска митрополия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhkwu 

Разпространяване на статията: