Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

3ril06di 47 0На първото си заседание от септемврийската сесия Св. Синод на БПЦ е взел решение „да бъде сведено до знанието на широката общественост“ писмото на проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Център по систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Писмото, публикувано без редакторска намеса на сайта на Св. Синод, обръща внимание върху „започналите изменения в законодателната и нормативната уредба в страната“ и нарастващата опасност в българското общество от това. Авторите призовават синодните архиереи да обърнат внимание на започналите процеси, които „лесно могат да се превърнат в механизми на ново социално инженерство“.

В писмото се посочва, че у нас се правят опити „за налагане на социално законодателство и образователни практики, основани върху идеологии, застрашаващи самата същност и достойнството на човека като образ Божи. Започва се от „най-малките“ – децата, а по такъв начин се рушат семейството и обществото“.

Богословите отбелязват, че „намесата на държавата под натиска на т. нар. „дистрибутори на социални услуги“ от неправителствения сектор в отношенията родители-деца, стигматизирането на семейството и на родителите като „заплаха“ и „опасност“ за собствените им деца, превръщането на детето в субект на абсолютни права, насилственото покваряване на децата чрез прокарването на джендър-идеологията, сексуалното образование в детските градини и училищата и т. н. са само част от механизмите за налагането на практики, които подменят християнската истина (и изобщо всяка традиционна норма) за човека и семейството“.

Авторите на писмото припомнят, че „запазването на духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата като пълноценни личности са били винаги основна пастирска грижа на Православната църква и на нейното богословие“ и тези „теми трябва да бъдат постоянно във фокуса на богословския анализ“.

В заключение  богословите излизат с предложение Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Св. Синод да обърнат „внимание на започналите изменения в законодателната и нормативната уредба в страната“, без обаче да посочват конкретно какво точно се очаква от ръководството на БПЦ.

Целия текст на писмото можете да видите тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhpu4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]