Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 30 август Патриаршеската катедрала, ставропигиалният храм-паметник „Св. Александър Невски“ чества своя летен храмов празник. На този ден Църквата отбелязва пренасянето на мощите на светеца.

Светият Новгородски, а сетне и Владимирски, и Киевски княз Александър, наречен Невски в чест на победата си над шведските войски при р. Нева, е живял от 1220 до 1263 г. Починал е в гр. Городец, във Владимирско-Суздалското княжество, и е погребан в манастира „Рождество Богородично“ край гр. Владимир. Оттам, при имп. Петър Велики, мощите му са били пренесени в основаната в Санкт Петербург обител „Александро-Невска лавра“. В новата столица мощите са пристигнали на 30 август 1724 г. и оттогава този ден е станал втори празник на светеца.

Празничната св. Литургия ще оглави Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство на катедралата. Богослужението ще започне в 9:30 ч. и в него ще вземат участие столични свещеници и храмовото духовенство.

На 29 август, срещу празника, от 18 ч. ще бъде отслужено бдение.

Духовенството на храма приканва православните християни да вземат молитвено участие в празника на Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“.

Вижте още: „Св. Александър Невски” – първият и единствен български храм, построен по решение на Народното събрание


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4yf4 

Разпространяване на статията: