Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 05 30 1443На 28 май в НДК се състоя представяне на биографичната книга Да живееш с вяра на протодякон Иван Петков. Изданието разказва за живота на българската община в Истанбул, откъдето произхожда авторът. Представянето на книгата беше съчетано с честването на 60-годишнината на протодякон Иван Петков и с благотворителна акция за събиране на средства за довършване на столичния храм „Св. Стефан“. Парите от продажбата на изданието, както и дарените на празничната вечер средства ще бъдат предоставени за църквата в Южния парк, която се строи повече от 15 години.

На събитието присъства Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, както и митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний и Русенски Наум, епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, Велички Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Висилий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподаватели, много столични свещеници, общественици, роднини, приятели и близки на юбиляра.

2019 05 30 1447Празничната вечер започна с водосвет за здравето и благопреуспяването на протодякона и неговото семейство, отслужен от Светейшщя патриарх, и завърши с изпълнение на хор „Св. Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов.

Протод. Иван Петков споделя за своята творба: „Чрез тази книга искам да споделя с читателите си, че вярата в Бога е сила. Преминах през тежки изпитания, но навярно Господ ме е изпитвал. Няма затворена врата за онези, които са посветили себе си на вярата и са заедно със сърцето и с душата си в нея. Нека горчивите думи за спомени и настоящи размисли да бъдат разбирани не като враждебност, несъвместима с вярата и сана ми, а като болка от преживените ситуации. Основното послание към онези, които четат тази книга, особено към неприятелите на България, е, че българският дух е много силен. Да не забравят това!“.

Храм „Св. Стефан“ на входа на Южния парк се строи вече 15 години. След завършването му в него ще могат да се черкуват граждани от три софийски квартала: Гоце Делчев, Стрелбище и Манастирски ливади, в които няма нито една църква.

Снимки: Сайт на Софийска митрополия

2019 05 30 14492019 05 30 1449


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4xf3 

Разпространяване на статията: