Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

sv Nedelia„Църквата днес ни подканя да скъпим времето и да не отлагаме началото на нашето покаяние, което да е не просто разкаяние за едно или друго сторено прегрешение, а желание и готовност за цялостна промяна на сърцето, на вътрешния, скрития човек, по думите на св. апостол Павел. Нека влезем във времето на светата Четиридесетница с чисти сърца и заедно да извървим дните до Възкресението, което да посрещнем още по-добри и по-чисти, преобразени от опита на Великия пост“ – с тези думи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към множеството свещеници и миряни, които снощи присъстваха в катедралата „Св. Неделя“ на тържествената вечерня на взаимното опрощение.

Патр. Неофит още припомни: „В навечерието на Великия пост светата Църква ни подканва да простим и да поискаме прошка, за да можем с чисти сърца и с чисти помисли заедно да извървим трънливия път до седмицата на Христовите страдания и по този начин още веднъж да се уподобим на нашия Господ Иисус Христос, Който пръв ни посочи този път, който неизменно минава през нашата Голгота, но в чийто край винаги ни чакат радостта и светлината на Възкресението“. След това Негово Светейшество поиска от присъстващите и им даде прошка, като им пожела лек и спасителен пост.

На тържествената вечерня присъстваха още Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, както и свещеници от столични храмове. На клира пя Свещеническият хор, ръководен от иконом Кирил Попов. В края на службата всички присъстващи извършиха ритуала на взаимното опрощение с думите „Простено, прости“ и си пожелаха спасителен пост.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud8qx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.