Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 3608Днес Варненският и Великопреславски митр. Йоан оглави молебена по повод 1150-ата годишнина от успението на равноапостолния св. Константин-Кирил Философ в катедралния митрополитски храм „Успение Богородично“ в морската столица. Негово Светейшество Българският патр. Неофит взе молитвено участие в богослужението. В съслужение с Варненския митрополит бяха синодните митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, както и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, свещеници и дякони. В молебена участваха и гостите от поместните православни църкви, гостуващи на Варненския митрополит – Еласонски митр. Харитон от Гръцката православна  църква и Диоклийски еп. Методий от Сръбската православна църква.

IMG 3608Песнопенията по време на молебена се изпълняваха от смесен варненски епархийски четиригласен хор под ръководството на изтъкнатия диригент и композитор прот. Кирил Попов, клирик на Софийска митрополия.

Митр. Йоан отправи молитва към Славянобългарския просветител, в която се помоли на светеца с думите: „... като имаш велико дръзновение пред Господ, изпроси от Него всичко, което е полезно за спасението на душите ни: заблудените настави в пътя на истината, отстъпилите от вярата приведи към евангелската вяра, която изповядва едната свята, съборна и апостолска Църква; богоборците, еретиците и разколниците смири и покори под благото име на Христос Спасителя, държавниците умъдри в страха Господен, църковния клир възсъедини с небесната тържествуваща Църква на Христос, нейния Глава, на Богородица, на ангелите и на всички светии. Погледни с милостиво око върху Божиите раби, всички нас, които стоим пред Тебе и с умиление се молим и просим целебна помощ и застъпничество“.

В края на молебена митр. Йоан се обърна със слово към богомолците, в което говори за изключителното дело на боговдъхновения славянски равноапостол. „Когато постепенно приобщаващите се към християнския свят наши предци е трябвало да получат възможността да четат и да познават библейското откровение и богатата химнография на Църквата, заедно с цялото светоотеческо наследство на разбираем за тях език, влизайки по този начин в голямото семейство на световната християнска цивилизация, Всемилостивият Бог въздига от славянския род двама братя Константи-Кирил и Методий, двама избрани съсъди на Светия Дух, изобилно дарени с Божествената Му благодат, за да изнамерят славянобългарската писменост и да започнат епохалното дело по превода на Божественото Писание и на църковното богослужение на тази нова писменост. Дело свято и духовно, което с основание ги е причислило в сомна на равноапостолите“, каза в словото си митр. Йоан.

Сред богомолците във варненския катедрален храм бяха учители и ученици от града, общественици, просветни дейци. В края на молебена Българският патр. Неофит и митр. Йоан си направиха с тях снимка за спомен от честването на 1150 г. от Успението на св. Кирил Славявнобългарски във Варна.

Сутринта преди молебена с благословението на митрополита в катедралния храм на Варна свещеници отслужиха св. Литургия по повод празника на успението на св. Кирил Славянобългарски.

Моменти от молебена:

IMG 3608IMG 3608

IMG 3608IMG 3608

Митр. Йоан и о. Кирил Попов със смесения сборен епархийски хор:

IMG 3608

Негово Светейшество и митр. Йоан с ученици, учители и просветни дейци от Варна:

IMG 3608


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udwcd 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.