Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

St Constantine CyrilНа 14 февруари празнуваме успението на равноапостолния славянобългарски учител св. Константин-Кирил Славянобългарски, наричан още Философ. Роден в Солун в първата половина на 9 век, изучил се до висшата степен на всеобщото и богословското знание, блестящо работил за разпространението на християнството и за преодоляването на различни ереси на своето време сред араби, прабългари, хазари, славяни, той постига световен рекорд в мисионерството. Защото заедно с великия си брат св. Методий и техните великолепни ученици и продължители на делото им е осигурил азбука, книжовност, проповед и нравствен образец на роден, славянски език за българи и славяни по цяла Централна и Източна Европа. И както самият св. Кирил казва на брата си мигове преди своята кончина в Рим през 869 г., той пада на браздата на нивата, а св. Методий и останалите е трябвало да продължат работата на Божията нива (1 Кор. 3:9).

Хиляда сто и петдесет години от тогава! И не само на всяка годишнина, но и всеки ден ние си спомняме за неговия, за техния велик подвиг. Църквата ги величае, а ние им се молим и просим тяхната подкрепа в личното си и в общественото си дело.

На днешния ден в столичната старинна църква „Света Софѝя“ викарият на Софийския митрополит, Белоградчишки еп. Поликарп, отслужи св. Литургия заедно с двама свещеници от храма и девет дякона. Църквата беше изненадващо за работния и учебен ден препълнена с народ. Защото на богослужението присъстваха от начало до края ученицитеот Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ и техните учители, начело с директора г-жа Мирела Папазова. Сред богомолците беше и националният обществен застъпник (казано на не-кирилски език – омбудсман) г-жа Мая Манолова. Накрая еп. Поликарп произнесе проповед за живота и делото на св. Кирил Славянобългарски, като го даде за пример на всички и особено на младото поколение.

След това всички „учащи и учащи се“ отидоха да се поклонят и поставят цветя пред паметника на св. Солунски братя в градинката пред Националната библиотека, носеща с гордост и достойнство тяхното име. А оттам се отправиха към аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за паметно тържество. Нека да се спомене тук, че НГДЕК има статут на лицей към СУ.

Тържеството започна с молитва и водосвет, отслужен от еп. Поликарп. След поръсването със светена вода той официално обяви, че от този момент, с освещаването и на донесената нова икона на светия равноапостолен Константин-Кирил Философ, се добавя към името на НГДЕК пропусканото досега „Свети“! Защото гимназията е създадена във времена, когато религиозността се отричаше, но сега е непростимо да наричаме Славянския просветител само с името му. Както каза епископът, присъстващият на тържеството министър на културата Боил Банов стана „кръстник“ на НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, защото той имаше честта да връчи на директора г-жа Папазова осветената икона на св. Кирил.

Свети равноапостолни Кириле, моли Бога за нас!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udwfh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]