Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
IMG 1824На 9 юни в Стара Загора бяха връчени наградите на победителите в националния кръг на състезанието „Бог е любов“, което се организира за 17-та поредна година от Министерство на образованието и науката. В състезанието участват ученици от цялата страна от 1 до 12 клас. Тази година домакини на тържеството по награждаване на националните лауреати бяха Старозагорска митрополия и Регионалното управление на образованието – Стара Загора. От митрополията се бяха погрижили за настаняването на децата, техните родители и учители, а от РУО осигуриха наградите и поеха организацията по връчване на отличията.

Тържеството се състоя в хотел „Железник“, където освен отличените ученици присъстваха протосингелът на Старозаторска епархия архим. Богослов, ик. Йордан Карагеоргиев, началник на Културно-просветния отдел на Старозагорска митрополия, Коста Костов, главен експерт от МОН, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на РУО – Стара Загора, председателят на Националната комисия на състезанието проф. Александър Омарчевски и други.

IMG 1787За първи път в 17-годишната история на състезанието в церемонията по награждаването не взе участие митрополитът на епархията-домакин. Затова кратко приветствие към присъстващите отправи архим. Богослов, който пожела на децата да възрастват в доброто и да не забравят, че Бог е любов.

Зам.-кметът изрази радостта си от присъствието на толкова талантливи деца от цялата страна в града. Тя отбеляза важната роля на това състезание: да насочва мислите и таланта на децата към духовното и доброто.

Приветствие отправи и проф. Александър Омарчевски, който поощри децата да продължат да развиват дарбите си и да уIMG 1809вличат и връстниците си в творчество и в следването на доброто. Той отбеляза, че днешните ученици могат да се радват на свободата да творят в областта на религията, което беше забранено на поколенията преди това. Професорът пожела младите таланти да се развиват във всички области и ги покани един ден да продължат образованието си в Богословския факултет на СУ.

Началникът на РУО – Ст. Загора Т. Димитрова подчерта необходимостта от подкрепа на будните ученици, като отбеляза важната роля на родителите и учителите в процеса на развитие на децата и техните таланти. Тя заяви, че взаимодействието между училището и религията спомага да се възпитават по-добри хора, от което нашето общество се нуждае.

Гл. експерт К. Костов от МОН отбеляза, че Националното състезание „Бог е любов“ вече 17 години свидетелства за добро взаимодействие между Църква и министерство, а за да се случва това, са необходими усилия от всички участници. Г-н Костов подчерта, че добрите постижения на учениците са резултат от работата на родители, свещеници, учители и всички хора, които подкрепят децата. Той посочи, че това е добър път, който трябва да продължи.

Деца от Стара Загора представиха пред гостите кратка артистична програма и на отличените ученици бяха връчени наградите в четирите направления: стихотворение, проза, рисунка, приложно изкуство.

IMG 1794

Повечето от лауреатите на състезанието пристигнаха в Ст. Загора предния ден. По програма, изработена от Старозагорска митрополия, те посетиха църквата „Въведение Богородично“, където о. Живко Желев им говори за устройството на храма, светата литургия и църковния живот, с което се изчерпи ангажиментът на митрополията към гостите от цялата страна.

Националното състезание „Бог е любов“ се организира от Министерството на образованието и науката в училищата в цялата страна. Една от целите му е да насочи детското творчество към духовния живот и религията. В тези усилия МОН разчита на подкрепа от митрополиите на БПЦ по места. За провеждането на конкурса и тържествата по награждаването се изисква сътрудничество от двете страни, за да се покаже на децата и родителите, че Църквата и държавата си сътрудничат в обучението и възпитанието на децата. През годините МОН отговорно и системно полага постоянни усилия да ангажира митрополиите в този процес, давайки им възможност да са домакини на награждаванията и да общуват повече с децата и техните родители.

Моменти от връчването на наградите:

IMG 1798

IMG 1803

О. Живко разказва на децата за църковния живот в най-големия храм на Стара Загора – „Въведение Богородично“:

IMG 1778


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxhpa 

Разпространяване на статията: