Мобилно меню

4.12 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (50 Votes)

origТази сутрин малка група граждани протестираха пред синодната палата заради решението на митрополитите БПЦ да не участва в честването на 1000-годишнината на Охридската архиепископия, на което бяха поканени от непризнатата Македонска православна църква. Синодните старци решиха Българската църква сама да организира честване на годишнината в София с мотива, че именно Българската патриаршия е правоприемник на Охридската архиепископия. Тържествата са насрочени за 10 юни в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Участниците в протеста изразиха недоволството и изненадата си от решението на Св. Синод, който, според тях, преди половин година се е ангажирал да съдейства за решаване на въпроса с автокефалията на Македонската православна църква.

Вчера пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил обоснова позицията на Св. Синод с това, че български клирици не могат да влязат в съслужение с македонски, защото това ще доведе до налагането на схизма.

"Дядо Наум ни напомни нещо: Българската православна църква - Българската патриаршия е приемник и на Българската Охридска архиепископия и ако отидем на това тържество, ще излезе, че ние се отказваме от тази историческа и канонична истина. Македонската църква иска ние да ѝ помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да ѝ помогнем? Като почнем съслужение, нас веднага ще ни вкарат също в схизма и тогава вече нито те, нито ние можем да помогнем един на друг", каза митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил обясни, че Св. Синод ще изчака да се реши проблемът с името на държавата Македония и след това ще направи постъпки за преговори с Вселенска патриаршия за автокефалията на църквата й.

Протестиращите обаче считат, че синодът се е отметнал от обещанието си активно да съдейства за разрешаването на каноничния статут на Македонската църква.

Решенията да не се участва в честванията в Македония и организирането на собствено отбелязване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия идват, след като синодните митрополити са се запознали с писмата, изпратени от някои поместни църкви, в които се изразява отрицателно становище за активността на БПЦ по този въпрос. По непотвърдена информация Св. Синод е разпуснал и специалната комисия, съставена за преговорите в полза на македонската автокефалия, оглавявана от Старозагорския митрополит Киприян. Дори се отбелязва, че тази комисия досега въобще не е работила. 

Недоволните от решението на синода изразиха често повтаряното мнение, че старците били действали под натиск от Москва. Макар че протестиращите се събраха пред знаковата синодна палата, исканията им не бяха чути лично от  митрополитите, защото те напуснаха столицата още вчера след края на заседанието си.

Снимка: Dir.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8qw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.