Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

thumbnailСменен е игуменът на Лопушанския манастир във Видинска епархия, съобщи Дарик радио. На мястото на досегашния игумен архим. Христодул е назначен архим. Нифонт от Боровишкия манастир, Белоградчишка духовна околия, Видинска епархия. Архим. Христодул е освободен от длъжността с решение на Епархийския съвет, при което му е предложено да остане като монах в манастира, но той е предпочел да го напусне. Архим. Христодул беше игумен на манастира от 2014 г., като беше назначен на тази длъжност от Видинския митр. Дометиан, след като дотогавашният игумен и видински викарий Велички еп. Сионий пое игуменството на Троянската св. обител.

Новият игумен архим. Нифонт е родом от Враца и от 20 години е монах. От светския живот се е отказал през 1993 г. През 1997 г. е станал монах в Жабленския манастир, който е под ръководството на разколника Касиан. След това е напуснал оттам и е постъпил в Боровишкия манастир. Архим. Нифонт ще ръководи както Лопушанския, така и Боровишкия манастир.

Това е втората смяна на игумен на манастир в епархията след встъпването в длъжност на новия Видински митр. Даниил. В началото на май беше освободен от длъжността игумен на Чипровския манастир йером. Спиридон заради шофиране в нетрезво състояние и без шофьорска книжка. Други досегашни монаси по обясними причини предпочетоха сами да напуснат епархията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8hf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.