Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (132 Votes)

320243d377629dcdeed306c76896432fДнешното заседание на Св. Синод на БПЦ-БП е белязано от донякъде неочаквано решение. По повод на поканата от главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан за участие на делегация на нашата Църква в тържествата в Охрид в края на месеца нашият синод е отказал участие. Там, край Охридското езеро, където е било седалището на учредената преди 1000 години Българската архиепископия, известна повече като Охридска архиепископия, ще се проведат държавни и църковни чествания от македонска страна, на които се очаква да присъства и българският премиер, както писаха медии. В духа на двустранните отношения, които се развиха миналата зима, се очакваше БПЦ да вземе участие, но днешното решение дава нова насока на нещата.

Както е известно, междувременно редица църкви (Сръбска, Гръцка, Константинополска, Руска) взеха отрицателно становище по инициативата БПЦ да работи за (според някои непремерени мнения – да даде) признаване на автокефалията на МПЦ. Според чужди медии са били изпратени остри писма до нашия патриарх и синод, имало е заплахи за прекъсване на църковно общение и пр. Така именно може да се обясни и днешният обрат в позицията на Св. Синод.

Видно от публикуваното поименно гласуване в синода, който поради заболяване на Българския патриарх Неофит се председателства по негово възложение от старшия митрополит – Сливенски Йоаникий, ясно са се очертали двете групи сред митрополитите. От една страна е групата на Пловдивския митр. Николай и неговите поддръжници, както и групата на новите митрополити със старши в нея Ловчански Гавриил. От публикуваното решение в синодния сайт се вижда дори, че се е гласувало два пъти, за да се изпрати поне един митрополит, но и това е отхвърлено.

Ще очакваме повече изявления от самите митрополити пред медиите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8dw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.