Мобилно меню

1.251968503937 1 1 1 1 1 Rating 1.25 (127 Votes)

monh esfigmenouРедакцията на Двери дава право на отговор на архим. Никанор, игумен на Гигинския манастир, по повод случилото се в Зографската св. обител на 5 май 2018 г.

В това си изявление архим. Никанор вече признава, че е контактувал с полицай в Зографския манастир и след това е напуснал св. обител. Той поставя на съмнение свидетелството на полицейския служител, което Двери и други медии направиха публично достояние, но вече не отрича съществуването на такъв документ в полицейския участък. И накрая, игуменът на Гигинския манастир признава, че е знаел, че е нежелан посетител в Зограф, при все това е отишъл там. Интересен детайл в опровержението му е признанието, че е карал в пикапа си още двама пътници в багажника, което е строго забранено от атонските правила.

Ето и самото опровержение на архим. Никанор срещу свидетелството на полицейския служител, заведено в местната полицейска служба под номер 1010/21 от 5.5.2018 г.:

"Това частно описание на случката, което в никакъв случай не може да се нарече полицейски протокол, не е точно. На първо място, този човек не е бил свидетел на мое искане за подслон в Зограф, защото такова не е имало. Имам достатъчно свидетели, един от тях е и новият шеф на Ефория "Зограф", че часове преди това се настаних в манастира "Ксенофонт", където остана и багажът ми. Още повече, че както се казва в приписката, познавайки немощите на човешката природа, знаех и че не съм добре дошъл да пренощувам в Зографската св.обител (почти бях сигурен, че ще ми предложат някое мазе).

Втората неточност е тук, в този цитат: "когато му поисках да напусне обителта...". Такова искане въпросният полицейски служител не е отправял към мен. Докато бях в църквата, той се приближи до мен и ме покани навън, за да ме бил питал нещо, като ми предложи да изпием по кафе. Предвид факта, че докарах в манастира двама души в открития багажник на пикапа, което на Света гора е строго забранено, си помислих, че иска да ми направи забележка. На поканата му отвърнах, че може да ме пита каквото иска, но кафе не можем да пием, защото бързам да се върна за началото на бдението в манастира "Ксенофонт", където съм отседнал. Обясних му, че тук в Зограф не съм добре приет заради зилотските настроения на някои братя. Подчертавам, от въпросния полицай не съм чул: "върви си". И никакъв протокол не ми е съставян, човекът дори не ме попита как се казвам. Очевидно е, че някой му е помогнал после да си напише дневника, но този някой не се е сетил да провери как точно се изписват имената ми на латиница. Иначе и в Гърция, и на Атон се влиза с лична карта".

На изображението: Гръцки полицаи пред полицейско управление на Света Гора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8da 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.