Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

3ril06di 47 0Пълният състав на Св. Синод ще има две заседания през тази седмица. По предварителна информация главната тема ще са въпросите, свързани с искането за автокефалия на Македонската църква. Синодните митрополити ще се запознаят с писмата, изпратени от други поместни православни църкви до БПЦ относно поетия ангажимент от нашата църква да съдейства за решаване на въпроса. Като цяло в тях се изразява несъгласие Българската църква да признава под каквато и да била форма Македонската църква и най-вече в качеството на църква-майка. Последното оспорват категорично както Сръбската православна църква, която настоява, че македонският църковен проблем е вътрешен проблем само на Сръбската църква, така и Вселенска патриаршия, която неотдавна заяви, че църква-майка на всички балкански православни църкви е Константинопол.

Миналата седмица, на 10 май, в София на еднодневно посещение беше архиеп. Стефан, предстоятелят на непризнатата Македонска православна църква. Той беше у нас по покана на БАН и беше гост на академично тържество под наслов „Корени на българската духовност и знание“, посветено на празника на св. братя Кирил и Методий. Няма информация македонският висш клирик да се е срещал с някой представител на БПЦ.

Друг въпрос, който се очаква да разгледат митрополитите, е този за законопроектите за вероизповеданията, огласени преди дни. Мненията на епископата и клира у нас видимо са раздвоени, но се очаква все пак Св. Синод да не подкрепи сляпо желанието и интересите на политическите партии.

Заседанията на Св. Синод тази седмица ще преминат без участието на Негово Светейшество патриарх Неофит, който продължава да е в болница и все още няма официална информация за състоянието му.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux88q 

Разпространяване на статията: