Мобилно меню

4.8545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (55 Votes)

65ab558a1050e9558df99edf5914dc811fdf639746f335af930566aa93bc3b4a copyПрез последните дни игуменът на Гигинския манастир архим. Никанор неколкократно обвини медии в разпространяване на фалшиви новини, съставяни от негови „недоброжелатели“ на Света гора. Повод за тези обвинения беше [информацията на „24 часа“, че е бил изведен с полиция от Зографския манастир в навечерието на Гергьовден като персона нон грата в българската обител]. Той направи редица изявления в медиите, в това число и до Двери, заявявайки категорично следното:

„Не съм бил призоваван да напусна Зографския манастир, още по-малко пък бих отказал да го направя, ако ми бяха казали: „върви си“. Това е въпрос на елементарно възпитание. Не ми е съставян никакъв протокол от гръцката полиция. Вашият „осведомител“ ако беше обективен, щеше да ви каже, че и на Малката Вечерня, и на трапезата бях без було, защото багажа си бях оставил в Ксенофонт. Това показва дали съм имал намерение да отсядам или да се натрапвам на Зограф“.

Двери обаче разполага с копие на полицейския протокол, съставен по повод неговото извеждане от манастира, заведен под номер 1010/21. Полицейският служител описва случилото се по време на неговото дежурство така:

„Архимандрит Никанор (в мире Христо Христов Мишков) роден 5.12.1975 г., посети св. Зографска обител днес следобед по време на вечернята и поиска да бъде подслонен от св. обител Зограф по време на празненството. Старците му отказаха, защото бил по-рано злепоставил в България св. Зографска обител и светия игумен на тази обител и не бил добре дошъл. Отците, като не желаеха да създадат по-нататъшни проблеми, ми поискаха да се намеся и да изискам от него да си тръгне от обителта веднага, тъй като те освен това нищо друго не искаха. Въпросният, когато му поисках да напусне обителта, защото не е добре дошъл, съдейства и напусна по спокоен начин, като ми спомена, че знае, че е нежелан (...) Препис от книгата за нарушения и събития в нашето дежурство, 5.5.2018 г.“.

Този неприятен и дребен инцидент по време на големия празник Гергьовден, който неочаквано придоби публичност, е отражение на сериозни и тревожни процеси в нашата Църква, които текат от дълго време. Редакцията ни няма отношение към тези събития, нито сме медията, която първоначално ги е оповестила. Но не бихме допуснали да бъдем обвинявани в разпространение на фалшиви новини, както и не се радваме, когато думата на един духовник не е еднозначна: да, да или не, не (виж Мат. 5:37). Всички в Църквата желаем Христовият мир да бъде посред нас, за да не се съблазнават „тия малките“ (виж Мат. 18:10), но това е възможно само в правдата. Минималното условие, което ни поставя Христос, е да сме искрени и честни, като се пазим от фарисейския квас, сиреч от лицемерието (виж Лука 12:1).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux86w 

Разпространяване на статията: