Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

1024px Zograf MonasteryКъсно вечерта преди Гергьовден ежедневникът „24 часа“ публикува новина, че игуменът на Църногорския манастир архим. Никанор (Мишков) е бил изгонен от Зографската св. обител на 5 май, още в началото на всенощното бдение за празника на обителта (тук). Според публикацията причината клирикът да бъде обявен за персона нон грата в Зограф били неговите опити за злепоставяне на обителта и на нейния игумен. И по-конкретно в статията ситуацията (видимо през погледа на очевидец) се описва по следния начин:

„Неочакваната поява в българския Зографски манастир на Света гора на игумена на Гигинския манастир Никанор преди часове, на 5 май, предизвика намесата на гръцката полиция. След като му беше отказано гостоприемство в манастира поради многобройни опити за злепоставяне на обителта и лично на нейния игумен архим. Амвросий, Никанор се смеси с гостите на празничната вечерня, без да е поканен и приет, а впоследствие зае място на трапезата преди всенощното бдение. Монасите от Зографския манастир се видяха принудени да се обърнат към местния полицейски пост, вследствие на което Никанор напусна обителта, конвоиран от трима униформени полицаи“.

Според статията, „Никанор е прогневил монасите от българския манастир с хвалбите си, че „въпреки воплите на игумена на Зограф“ е сменил управителния съвет на ефория Зограф“. Освен това „кулминация на безпричинно наглото му поведение, както го определят в Зограф, е предложението му към Зографски монах да стане игумен, при все че дядо Амвросий е жив и в отлично здраве, макар и в напреднала възраст“. В публикацията се цитират зографци, които заявяват: „Никанор е персона нон грата в Зограф“. Те обясняват категоричния си отказ да допуснат архим. Никанор в манастира „с неколкократните нападки към отделни монаси чрез дезинформация и натиск върху Българския патриарх Неофит“.

От своя страна архим. Никанор отрича да е гонен от манастира. Пак за „24 часа“ от вчера той твърди, че бил научил за случая от медиите (тук). Според него причината е провокирано от него разследване срещу няколко зографски монаси.

„Научих от медиите, че съм изгонен от манастира „Св. Георгий Зограф“ на 6 май, което не е истина. Отидох на 7-ми май в полицейското управление в Карея, за да попитам има ли заведен такъв инцидент. Отговориха ми: „Не“.“ Това е заявил за всекидневника о. Никанор. Той разказва, че на 5 май се е видял с игумена на Зографския манастир архим. Амвросий, след като е отишъл на вечернята да се помоли, а и да засвидетелства уважението си към братята, и двамата си били отправили възкресния поздрав. Архим. Никанор обяснява, че не е отседнал да нощува в Зографската св. обител, тъй като била препълнена с поклонници заради посещението на премиера Бойко Борисов, и затова е поискал гостоприемство от манастира Ксенофонт“.

По информация на Двери обаче игуменът на Гигинския манастир наистина е бил помолен да напусне св. обител и след като не го е направил, е поискано съдействието на местната полиция. За случая имало и съставен протокол в полицейското управление. Намесата на полицията все пак е била ненатрапчива, за да не се скандализират вярващите: първо го извели любезно от храма, а после и от двора на манастира.

С архим. Никанор на Света гора са били новият председател на ефория „Зограф“ Даниел Николов, който е и главен финансов ревизор на Софийска митрополия.

Председателят и управителният съвет на ефорията, която се грижи за имотите на Зографския манастир на територията на Република България, беше сменен от министъра на външните работи в края на м. ноември миналата година, въпреки отрицателното становище на братството на българския светогорски манастир.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8x9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник