Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Хиляди граждани се събраха пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София, за да се присъединят към молитвата за спасението на българските медицински сестри в Либия и да се поклонят пред трите чудотворни икони на Света Богородица от Рилския, Троянския и Бачковския манастир.

В 17.30 часа иконите бяха посрещнати на пл. “Народно събрание” от духовници от Българската православна църква. След това с литийно шествие чудотворните икони бяха пренесени до патриаршеската катедрала. През цялото време ученици от Софийската духовна семинария под ръководството на г-н Любомир Игнатов пееха тропара, специално написан за идването на чудотворните икони в София, както и други песнопения, посветени на Божията Майка.

В 18 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Максим и синодалните архиереи отслужиха молебен за спасението на българските медицински сестри в Либия.

С ектениите на молебена, специално съставен за случая, духовниците се помолиха за спасението на медицинските сестри в Либия и палестниския лекар, както и за българския народ. Негово Светейшество спомена в молитвите си и заразените със СПИН невинни либийски деца. “Отправяме молитвен зов и изпросваме майчиното милосърдие на пресвета Богородица към невинните българските медицински сестри, тежко страдащи на чужда земя, за да получат в скоро време справедлива отсъда и да се завърнат на родна земя сред своите близки, за да бъде радостта им пълна”, каза патриарха в словото си.

На молебена присъстваха близки и роднини на осъдените на смърт български медици и палестинския лекар, представители на Международната хуманитарна мисия “Не сте сами”, на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

След словото на патриарх Максим иконите бяха внесени в патриаршеската катедрала, където всеки желаещ може да им се поклони. Цяла вечер храмът ще остане отворен. Иконите ще останат в “Св. Александър Невски” докато има желаещи граждани да им се поклонят.

Чудотворните икони бяха изнесени в столицата във връзка с отбелязването на 1100-та годишнина от Успението на свети цар Борис Покръстител, 54-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, дните на Светите братя Кирил и Методий и инициативите за спасяване на осъдените ни медици в Либия. Те бяха пренесени до София с три бронирани автомобила.

Снимки: Александра Карамихалева

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap3w 

Разпространяване на статията: