Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
orig_188874_bg.jpgСофиянци са виждали какви ли не опашки. Но толкова голяма и несекваща върволица от жадни да зърнат иконите хора още никой не беше видял.

Колона от "Св. Александър Невски" до Паметника на Цар Освободител се изви още в събота вечерта, минути след като трите чудодейни икони на Богородица бяха внесени в храма.

Цяла нощ не спря върволицата от вярващи, които искаха да се поклонят на чудотворните икони. Колоната стигна от страничния вход на храма, покрай парламента до хотел "Радисън". За да влязат в храма, хората чакаха по 3-4 часа. Прииждаха неспирно. Пеша, с коли, с автобуси, от цялата страна. "Такова чудо не съм виждал", разказа един от свещениците в "Св. Александър Невски". Само към три и половина през нощта опашката пооредя и можеше да се влезе след само 15-20 минути чакане. Още към 5 ч. обаче колоната отново беше дълга над 100 метра. Заради сутрешната литургия поклонението спря между 7 и 9 часа. Тогава опашката се премести и стигна от централния вход на храма до ул. "Раковски". Имаше над 5 хиляди души. Дошлите в 6 часа влизаха в църквата едва към 11,30 ч.

Световна петиция за освобождаването на Валя, Валентина, Нася, Кристияна, Снежана, Ашраф и Здравко тръгна от храма. Хората се подписваха, докато чакаха.

Въпреки уморителното чакане инциденти почти нямаше. Само на няколко пъти имаше малко по-остри думи към хора, които се опитваха да прередят някого. Най-често спречкванията ставаха с възрастни хора, свикнали да ползват предимство. Но тъй като в опашката имаше стотици болни и инвалиди, майки с деца и възрастни хора, във вчерашния ден това нямаше как да стане. В редицата се забелязваха и доста известни хора, които съвестно чакаха реда си с часове. Сред тях беше водещата на "Море от любов" Наталия Симеонова. Ще чакаме, няма значение колко. Никога не се е случвало трите чудодейни икони да са на едно място, навиваха се последните в редицата. По-предвидливите носеха чадъри, с които да се пазят от адския пек. Заради необичайно топлото време седем души припаднаха. Състоянието на никого от тях не е сериозно и дори не се наложи да ги карат в болница. Но за всеки случай "Бърза помощ" сложи линейка край храма, която да дежури.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap3u 

Разпространяване на статията: