Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
С нов резбован иконостас се украси столичната църква „Св. Димитър” за храмовия си празник. Иконостасът е дело на родопски майстори и е сътворен само за шест месеца. Инициативата за смяната на иконостаса е на енориашите, чието желание било храмът им да придобие още по-благолепен вид в годината, когато отбелязваме 1700- годишнината от мъченическия подвиг и просияването на св. Димитрий Солунски.

В празничния ден Знеполският епископ Николай, викарий на Софийския митрополит, след отслужването на утренята извърши водосвет и освети новия иконостас. В своето слово архиереят поздрави предстоятеля на храма свещ. Антоний Алексиев, а на майсторите благодари за изящното произведение, изпълнено в традицията на българската църковна дърворезба, устоявайки на изкушението да бъдат модерни и оригинални в своята работа.

В оглавената от еп. Николай св. Литургия взеха участие много свещеници от София, дошли да почетат светеца в единствения храм в столицата, носещ неговото име.

В своето слово за празника викарият призова преизпълнилите храма и църковния двор богомолци, като почитаме св. Димитър, да бъдем не само негови почитатели, а и негови подражатели, с вяра да отхвърляме оковите на изкушенията и страстите си, с Христовата светлина да прогонваме тъмнината на съблазните от този век и този свят. Като благодари на отец-предстоятеля, епископът заключи: „Най-голямата радост е изпълненият с богомолци храм, възрастването на християните във вярата.”

Снимка: авторът

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ypu 

Разпространяване на статията: