Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
lzatvor1.jpgНа 12 септември беше обновен параклисът на Ловешкия затвор, посветен на "Св. вмчк. Георги Победоносец". През 1996 г. в Ловешкия затвор за пръв път е установен православен параклис за обгрижване на лишените от свобода. Първоначално той се намирал извън корпуса на затвора и достъпът до него бил доста затруднен. От една година насам параклисът се намира в пригодена за целта килия на последния етаж на затвора.


Освен редовно богослужение в параклиса се водят вероучителни беседи и курсове. Голям е процентът на личните срещи със свещеника, в които лишените от свобода разкриват онези свои нужди и болки, които не биха разкрили другиму. В параклиса се извършват всички църковни чинове и треби, необходими за воденето на нормален хирстиянски живот.

Преустройството на параклиса се извърши изцяло от управата на затвора в Ловеч благодарение на неговия началник г-н Марин Калчеlzatvor2.jpgвски, а оборудването му с богослужебни съсъди и утвари беше направено от Дирекция за “Осигуряване религиозните потребности на лишенито от свобода” към Министерството на правосъдието в лицето на нейния директор г-н Васил Маринов и началника на отдел “Вероизповедания” – г-н Костадин Шарков.

Зографията на иконите в параклиса е изцяло дело на лишените от свобода.

Ловчанският митрополит Гавриил освети навия параклис и подари икона на св. вмчк. Георги, като пожела на лишените от свобода, вслушвайки се в думите Господни, да достигнат до лично просветление.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33fry 

Разпространяване на статията: