Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
img_0453_1.jpgТържествена литургия след обновлението на единствения в България болничен храм "Св. Василий Велики" отслужиха русенските свещеници Добромир Димитров и Стефан Стефанов на 23 септември. На празничното събитие в препълнения с хора храм присъстваха Русенският митрополит Неофит и Йегарският епископ Порфирий - професор по пастирска психология в богословския факултет на Белградския университет.

Митрополит Неофит изрази благодарност на дарителителите и подари на д-р Минчо Вичев, директор на МБАЛ - Русе, икона на Св. Богородица. Доктор Вичев е главният инициатор, помогнал за осъществяването на това  дело. Благодарение на него са набрани над 100 000 лева за възстановяването и ремонта на църквата.  

img_0455.jpg Болничният храм “Свети Василий Велики” стана символ на възкресението, защото като мъртвец се събуди за нов живот, каза  отец Добромир, който ще служи в “Свети Василий Велики” и от няколко години обгрижва  болните, които посещават параклиса “Свети Козма и Дамиан”, разположен в МБАЛ - Русе. Храмът "Св. Василий Велики" е построен през 1902 г. за нуждите на лекуващите се в болницата, но през 1947 г. е затворен. През 60-те години на XX в. е превърнат в морга с помещение за аутопсии. През 2000 г. русенските свещеници провеждат първите разговори с директора на Многопрофилна болница за активно лечение - Русе д-р М. Вичев, който се убеждава от практиката в необходимостта и ползата от болничен храм. Така се започва дейността за събиране на средства и извършването на ремонтни дейности, довели до възстановяването и обновлението на 100 годишния болничен храм "Св. Василий Велики"

img_0461.jpg Непосредствено след богослужението в конферентната зала към храма беше открита срещата-диалог на тема "Църква, семейство, общество". Встъпителният доклад на Йегарския епископ Порфирий стана повод за дискусия между вярващите. Епископ Порфирий говори за цеността на семейния живот и възрастването в любовта между съпрузите като път към спасение. Посочи човешкия егоизъм като най-голям враг на общението в брака, а ефекта върху децата от семейните раздори сравни с операция на сърцето без упойка. "Целта на брака е любовта - двамата да станат едно - а това е най-добрата атмосфера за възпитанието на децата - каза епископ Порфирий. За русенската среща - диалог, посветена на "Църквата, семейството, обществото" дойдоха богослови и християни от цялата страна.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33frh 

Разпространяване на статията: