Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

IMG 1060На 15 октомври, неделя, ще бъде извършено освещаването на храм „Въздвижение на светия Кръст Господен“, който се намира в столичния квартал „Лозенец“ (в местността, която старите софиянци знаят като „Кръста“). В навечерието, на 14 октомври, събота, от 18 ч. ще бъде отслужена възкресна вечерна от Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. От този ставропигиален манастир ще бъде донесена за поклонение частица от св. Кръст.

В неделния ден утринната ще започне от 7 ч., а от 8 ч. чина на освещаване на храма ще извърши Пловдивският митрополит Николай в съслужение със своите викарни епископи – Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп и Константийски Яков.

В 9:10 ч. в храма ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той ще оглави св. Литургия в съслужение с  другите архиереи.

На този ден Негово Светейшество отбелязва и личен празник – рождения си ден. По този повод след св. Литургия ще бъде отслужен молебен за здравето и благопреуспяването на предстоятеля на Българската православна църква.

Новопостроеният храм се намира в столичния кв. „Лозенец“, в местността „Кръста“ – там, където през 1878 г. на Възнесение Господне жителите на столицата издигат кръст в чест на Освобождението на България. До преди дни каменният кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне“, в чиято енория се намира местността „Кръста“. Сега той е върнат на старото си място, близо до олтара на новопостроения храм.

Освещаването на храма беше насрочено за 21 септември, но след това беше отложено заради кончината на Видинския митрополит Дометиан. Строежът на църквата, която ще бъде осветена в неделя, беше започнат през 1998 г. от разколническия синод. Тогава тя беше посветена на св. вмчк Мина. След края на разкола изграденият, но неосветен храм беше върнат на Софийска митрополия. Енорийски свещеници в новия храм ще бъдат двамата отци от църквата на Софийската духовна семинария – о. Божидар Маринов и о. Константин Цанков.

От Софийска митрополия приканват християните от столицата да вземат молитвено участие в празничните богослужения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3y4r 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.