Мобилно меню

4.6470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (17 Votes)

promo gallery bigpromo news 123 1035На 29 октомври, неделя, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в храм „Св. Георги“ в столичния квартал Горубляне тържествено ще бъде донесена частица от мощите на св. апостол Вартоломей. Светата Литургия ще оглави Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, а молитвено участие в светата богослужба ще вземе и Светейшият патриарх Неофит. Началото на св. Литургия е в 9 часа.

Мощите са били поискани от предстоятеля на храма о. Лазар. Ще ги донесат монаси от немския православен манастир „Света Троица“ в Буххаген, Германия, който от 20-ина години е под юдисдикцията на БПЦ. Монасите ще останат в България още няколко дни, за да посетят Рилския манастир и други свети места на духовната си родина.

Единственият за Софийска епархия параклис, посветен на св. апостол Вартоломей-Натанаил, се намира в Горубляне, близо до енорийския храм. Построен е върху старо оброчище, посветено на светеца. В миналото село Горубляне е празнувало своя събор на 11 юни – деня на св. Вартоломей. Възрастни енориаши разказват, че на този ден по застъпничеството на св. апостол Вартоломей селото било спасено от страшна градушка, която се изсипала над цялата околност.

Светите мощи на Христовия апостол Вартоломей-Натанаил ще останат занапред да се съхраняват в горублянския храм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3ydq 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.