Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

лудовикосДнес известният гръцки богослов проф. протопрезвитер Николаос Лудовикос ще изнесе беседа в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Покаянието като общение“ и ще представи двутомното издание с негови Беседи на български език (издателство „Омофор“).

Отец проф. Николаос Лудовикос е преподавател по догматика и философия в Университетската църковна академия в Солун (това висше духовно училище е в системата на държавното висше образование и затова има определението „университетска“, но е под надзора на Св. Синод на ГПЦ – бел. ред.). Изнася лекции в Православния институт на Кеймбриджкия университет, в университета в Дърам и други висши училища и изследователски центрове в Европа. Завършил първо психология и философия, той е автор на книги, студии и статии, посветени на въпросите на пастирското богословие, православната догматика и християнската психология и психотерапия.

Основни теми в неговото пастирско слово са: нарцисизмът и себелюбието като пречка за общуването помежду ни и с Бога, грехът и вината, любовта и страхът. Отец Лудовикос отделя много внимание и на фарисейския тип духовен формализъм, от една страна, и на автентичния духовен живот, от друга; на фанатичната вяра и духовната свобода, на радостта от Божията благодат и усещането за богооставеност.

Беседата ще се проведе днес, 8 октомври, от 18 ч. в аулата на Богословския факултет (пл. „Св. Неделя“ 19). Входът е свободен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3yad 

Разпространяване на статията: