Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

01.07 sv JoanPredtecha2Днес е празник на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Макар да казваме, че 7 януари е Ивановден, тоест денят на свети Йоан Предтеча, всъщност негови празници са и днешният, наричан за разлика от 7 януари Еньовден, тоест на раждането му 24 юни,

и на зачатието му на 23 септември,

и на отсичането на главата му на 29 август,

и на първото и второто намиране на честната му глава на 24 февруари,

и на третото намиране на главата му на 25 май.

Освен това във всеки вторник от всяка седмица на годината изрично с песнопения по октоиха (осмогласника или параклитика) поменаваме и неговата памет. 

И това никак не е случайно. Защото за никого другиго Божият Син не е казал знаменитите думи: "Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител!" (Мат. 11:11). И защото той пръв започва да проповядва онова най-същественото за всеки човек на всички времена: покаянието. Което ще бъде и първият призив на Спасителя, Чийто Предтеча и Кръстител беше Йоан.

За всичко това песнописецът възторжено го възхвалява в тропара за празника му: "Пророче и предтечо на Христовото пришествие, ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, защото неплодството на родилата те разреши и отческото безгласие, а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи."

На днешния ден празнуват десетки храмове в България. В София това е новият храм в квартал Обеля, но още храмове в Кърджали, Асеновград, Габрово и пр. За днешния ден има много народни обичаи и традиции, но да не забравяме най-важното: да се помолим за неговото силно молитвено застъпничество пред Спасителя на света.

По неговите свети молитви Бог да ни помилва и спаси! Амин. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcqay 

Разпространяване на статията: